Japansk popkultur på biblioteket

Hans Ivar Stordal holder foredrag om Manga og Anime (Foto: Privat)

Hans Ivar Stordal holder foredrag om Manga og Anime (Foto: Privat)

Manga og anime stod på dagsorden da Skaun Folkebibliotek arrangerte sitt faste arrangement – En smal sak. Der biblioteket setter fokus på emner som vanligvis ikke får så stor oppmerksomhet.

F.v: Hans Ivar Stordal blir introdusert av Ann Helen Bergsland Mørk (Foto: Privat)

F.v: Hans Ivar Stordal blir introdusert av Ann Helen Bergsland Mørk (Foto: Privat)

Barne- og ungdomsbibliotekar Ann Helen Bergsland Mørk åpnet med å ønske Hans Ivar Stordal velkommen til Skaun. Han er å regne som en guru på dette området som var kveldens tema, nemlig, manga og anime. Hans Ivar Stordal er tidligere tegneserie- og mangaredaktør på Egmont Serieforlaget. Han jobber som oversetter, redaktør og skribent. I tillegg er han foredragsholder, og sitter i Kulturrådets vurderingsutvalg for tegneserier.

Stordal holdt et interessant foredrag om denne kulturen som er så stor i Japan. Selv har han vært i Japan flere ganger for å oppleve den spesielle og inspirerende popkulturen.

Manga er det som vi enklest kan sammenligne med tegneserier. Overalt der folk oppholder seg, kan man se folk leser manga-bøker. På en t-bane i Tokyo vil man oppleve at voksne menn, like mye som barn og ungdom er helt fortapt i sin manga. Til og med offentlig informasjon er utformet som tegneserie. På den måten oppnås en større oppmerksomhet hos befolkningen gjennom å bruke en kommunikasjon som er kjent.

Stordal viste frem forskjellige eksempler på manga. Ja, selv kokebøker er laget på samme måte, og der oppskriften kommer helt til slutt.

Hver uke produseres det et stort antall nye hefter med tegneserier. Disse samles til bøker. Å lese manga er så utbredt at det på offentlige steder, som f eks t-baner, er innsamlingskasser for manga. Der man kan legge fra seg boken etter at den er lest.

Et annet eksempel Stordal fortalte om var tegneseriefigurene som ønsket turistene velkommen på museet for Hiroshima-bomben. På den måten var de mer som verter for de besøkende, der informasjon ble presentert gjennom tegneserier.

Selv om Japan er det landet som desidert har flest tegneserie-lesere, kommer faktisk Norge på en andre eller tredjeplass. Dette forklarer Stordal med at vi er et folk som leser veldig mange juletegneserier. Veldig mange har en fast tradisjon på å kjøpe de mange juleheftene.

I manga-verdenen er det mange forskjellige sjangere. Storholt fortalte litt om de ulike, og viste eksempler. Skal du lese manga, er det viktig å vite hvor man skal starte å lese. Her må man starte øverst til høyre og lese mot venstre.

Stordal ga tilhørerne en interessant og spennende innføring i manga og anime. – Jeg syns jo dette er veldig spennende og stiller derfor mer enn gjerne opp når muligheten til å formidle dette dukker opp, sier han. At det i lille Skaun dukker opp et 20 talls interesserte synes han er helt innenfor. – Interessen for manga er stigende, og det syns jeg er veldig inspirerende sier han.

Kvelden ble avsluttet med at forsamlingen fikk se anime-filmen Wolf Children.

I pausen mellom manga og anime, var det anledning til å se nærmere på manga-bøker. Outland som driver butikk i Mercur-sentret i Trondheim var tilstede og hadde med seg et utvalg av det de tilbyr. Outland er en spesialbutikk innenfor dette fagfeltet. Daglig leder Kim Hikaru fortalte at de deltok mer enn gjerne på slike arrangement. Det er ved slike anledninger vi treffer mange i vår målgruppe, forteller han.

Kim Hikaru, daglig leder Outland, Andrea Busch og Ina Jæger (foto: privat).

Kim Hikaru, daglig leder Outland, Andrea Busch og Ina Jæger Foto: privat).



I biblioteket var Ann Helen, ansvarlig for kveldens arrangement, veldig fornøyd med at Outland stilte opp. Biblioteket har mange mangaserier til utlån, så hvis man ønsker å utforske denne verden litt mer kan man starte med å ta en tur på biblioteket.

Biblioteket har flere bøker til utlån (Foto: Privat)

Biblioteket har flere Manga og Animebøker til utlån (Foto: Privat)