Ole Magnar Morken imponerte nok en gang

Ole Magnar Morken imponerte publikum med sine detaljkunnskaper om hoppsportens historie i Skaun.

Ole Magnar Morken imponerte publikum med sine detaljkunnskaper om hoppsportens historie i Skaun.

Sist lørdag tok Ole Magnar Morken oss gjennom Skaun sin lokale hopphistorie i sitt kåseri «Fra Småbakka te Marikollen». Rundt 250 mennesker hadde funnet veien til Viggjarheim for å høre Morken, og se på kunstutstillingen av Steinar Garberg og Trond Are Berge. Nils Arne Eggen som selv har hoppet i Marikollen, innledet kvelden med å filosofere over hoppsporten som kulturarv.

Det ble fullsatt sal på Viggjarheim

Imponerende detaljkunnskap
På sin vante, morsomme og engasjerende måte tok Morken oss gjennom skihoppingens historie i Skaun. Det ble en times lang gjennomgang med utgangspunkt i Marikollen, som i sine glansdager var en anerkjent og mye brukt hoppbakke i Trøndelag. Gjennom foredraget fortalte Morken på detaljnivå om de enkelte hopperne, plasseringer, hopplengder og mye mer. Sammenflettet med livet på Jåra, og aktiviteten rundt de lokale små hoppbakkene rundt om i Skaun, ble dette både en morsom og interessant fortelling som publikum åpenbart satte stor pris på.

Nedenfor kan du se et lite filmklipp i fra Ole Magnar Morkens kåseri:

VIDEO:

Flott kunstutstilling
Steinar Garberg fra Børsa stilte ut sine egne modellerte skihoppere. Inspirasjonen til å lage disse fikk han blant annet fra sine opplevelser i Marikollen i sine yngre dager.

(f.v) Fotograf Trond Are Berge og skulptør Steinar Garberg holdt felles utstilling i Viggjarheim.

(f.v) Fotograf Trond Are Berge og skulptør Steinar Garberg holdt felles utstilling i Viggjarheim.

Nedenfor kan du se Garberg fortelle litt om kunstutstillingen:

VIDEO:

Fotograf Trond Are Berge er bosatt på Hovin og jobber som oppsynsmann. Han har fotografi som sin store hobby, og tar både kunstbilder og naturbilder – gjerne i kombinasjon.

Berge har tatt skulpturene til Steinar Garberg med seg ut i naturen. Han har deretter tatt fotografier av av dem og satt dette sammen slik at det ser ut som at de hopper i en virkelig hoppbakke. Han har også tatt naturbilder som brukes som bakgrunn for en del av skulpturene som var hengt opp på utstillingen.

(f.v) Ole Magnar Morken og fotograf Trond Are Berge

Skihopp som kulturarv
Nils Arne Eggen kjenner vi nok best i forbindelse med fotball og Rosenborg. Hans fortid som skihopper i nettopp Marikollen er kanskje litt mindre kjent. Eggens tanker om hvor viktig rolle nettopp skihopping har betydd for Skaun og Norge, er kanskje også en side av Nils Arne som ikke så mange kjenner til fra før.

Nedenfor kan du se litt fra innledningen til Nils Arne Eggen:

VIDEO:

Utmerkelser:
Tilstede i salen var også fem tidligere Marikollen-hoppere. De ble hedret med hvert sitt originale startnummer fra Marikollen, pluss en minnepenn med bilder i fra ulike tidsepoker fra den gang Marikollen var i full bruk. De som fikk utmerkelser var: Toralf Engan, Jakob Foss, Nils Arne Eggen, Bjarne Landrø, og Nils Meland.

Nils Arne Eggen mottar originalt starnummer og minnepenn med bilder fra Marikollen.

Nils Arne Eggen mottar originalt startnummer og minnepenn med bilder fra Marikollen.

Veldig fornøyd
Det var Viggja I.L med Bjørn Sæther i spissen som sto som arrangør for kvelden. Sæther sa seg veldig fornøyd med gjennomføringen, og ikke minst oppmøtet på Viggjarheim.

Bjørn Sæther fra Viggja I.L sa seg veldig fornøyd med arrangementet.

Arrangementet har fått veldig mange besøkende, med over 200 publikummere på Snefugl Gård under vinterkulturuka i januar, og nå nesten 250 stykker på Viggjarheim. SkaunNytt erfarer at det er en ganske stor mulighet for at både utstilling og kåseri kan bli satt opp på nytt ved en senere anledning.