Starter elevbedrift i den gamle lensmanns garasjen

Gleder seg til å starte elevbedrift i Skaun (f.v) Sabah, Yahya, Abdu, Amira, Yosif (foran), Wenche, Yordanus, Jalal, Abdulghafor, Siri, Dilo og Bin Barek.

Gleder seg til å starte elevbedrift i Skaun (f.v) Sabah, Yahya, Abdu, Amira, Yosif (foran), Wenche, Yordanus, Jalal, Abdulghafor, Siri, Dilo og Bin Barek.

Fredag gikk startskuddet for et nytt tilbud på Voksenopplæringa i Skaun. Elever på skolen begynte da jobben med å gjøre om garasjerommet i det tidligere politihuset i Børsa til en elevbedrift. Elevbedriften ledes i et samarbeid mellom Voksenopplæringa og Frivilligsentralen i Skaun, og det er èn skoleklasse som får dette prosjektet på timeplanen sin.

Da SkaunNytt kom på besøk var det hektisk aktivitet med rydding, sortering og møblering av garasjerommet. Leder for Frivilligsentralen, Siri Grøttjord, forteller at de har fått inn en god del småmøbler og brukte klær som nå skal gåes igjennom og sorteres.

Det var full aktivitet med sortering og opprydding i lokalet da SkaunNytt kom på besøk.

Det var full aktivitet med sortering og opprydding i lokalet da SkaunNytt kom på besøk.

– Planen er at det skal bli et lite brukthjørne i den ene delen av rommet, forteller hun.

I tillegg til sortering og rydding ble det også hentet en del bord i fra kjelleren i rådhuset hvor Voksenopplæringa hadde lokalene sine før de flyttet inn i det tidligere politihuset.

Bord ble hentet i fra de tidligere lokalene til Voksenopplæringen

Bord ble hentet i fra de tidligere lokalene til Voksenopplæringa.

Du verden
Garasjerommet som skal huse elevbedriften har fått navnet «Du verden», og vil tilby ulike tjenester til publikum, samt litt enkel servering av mat som er laget av elevene.

Elevbedriften "Du verden" ligger vis a vis Coop Extra i Børsa.

Elevbedriften «Du verden» ligger vis a vis Coop Extra i Børsa.

Kontaktlærer Wenche Storvold på Voksenopplæringa forteller til SkaunNytt at de fremdeles er i planleggingsfasen på hvilke tjenester de kommer til å tilby publikum.

Kontaktlærer Wenche Storvold - Ansvarlig for elvebedriften på Voksenopplæringa.

Kontaktlærer Wenche Storvold – Ansvarlig for elevbedriften på Voksenopplæringa.

–  Det er blant annet litt avhengig av interessen og evnene til elevene, sier Storvold, men vi ser for oss for eksempel reparasjoner av klær, eller lapping av sko og lignende. Elevene våre har ofte med seg mye kunnskap og kompetanse i fra hjemlandet sitt, og kanskje også en del håndarbeids- og reparasjonsteknikker som ikke lenger er så vanlige her i Norge.

Fin møteplass
– Hva er målet med Du verden?

– Målet er blant annet at elevene skal få lære og erfare ulike sider rundt det å planlegge og gjennomføre et prosjekt som ligner på det de møter i ordinært liv, forteller Storvold. Samtidig ønsker vi å skape en fin møteplass mellom elevene på skolen og de som bor i Skaun. I tillegg så ligger det selvfølgelig en tanke om norskopplæring bak det hele. Den beste måten å lære norsk på er jo når man bruker språket i det daglige, i møte med andre som snakker norsk.

Wenche,Yordanus og Amira.

Wenche, Yordanus og Amira.

Gleder oss
– Når åpner dere dørene for publikum?

– Det er litt uklart hvor lang tid det tar å sette alt i stand, så vi har ingen eksakt åpningsdato ennå. Vi har heller ikke avklart hvor ofte vi skal holde åpent. Kanskje satser vi på hver fredag, med en fredagskafè. Dette er ting vi vil få avklart utover skoleåret.  Men vi gleder oss virkelig til å kunne åpne dørene og komme i gang.

Økonomisk støtte
Siri Grøttjord forteller til SkaunNytt at det er søkt om økonomisk støtte, blant annet i fra Gjensidigestiftelsen, og at det er en forutsetning at det økonomiske faller på plass før man kan gå i gang for fullt.

– Vi håper at den økonomiske biten går i orden så snart som mulig, for dette er prosjekt som både vi og elevene ser veldig fram til å få i gang, sier Grøttjord.

Siri Grøttjord og Yahya i ferd med å hente bord fra de tidligere lokalene til Voksenopplæringa.

Siri Grøttjord og Yahya i ferd med å hente bord fra de tidligere lokalene til Voksenopplæringa.

Voksenopplæringa
I følge Storvold har Voksenopplæringa i Skaun vært i drift i litt over ett år, og har fire skoleklasser med til sammen 42 elever.

Hvilke elever er det som går på Voksenopplæringa?

– Dette er en skole for innvandrere som har fått varig opphold i Norge. Her får de to år med norskopplæring, før de fortsetter til annen videregående utdanning, praksisplass eller jobb.

– Hvor gamle er elevene på skolen?

– Vi har elever i fra tjue år opp til seksti, så vi har en ganske bra alderspredning på skolen vår, sier Storvold og smiler.

Imponert
De som går på Voksenopplæringa er alle bosatt i Skaun. De fleste bor i egne leiligheter eller hus, og Storvold forteller at hun er imponert over hvordan mange Skauninger har tatt i mot elevene, for eksempel ved å invitere dem hjem til seg på mat/kaffe, og på ulike turer og aktiviteter.

Vil ha flere norske venner
SkaunNytt tok en liten spørsmålsrunde blant elevene for å høre med dem om hvordan de trives i Skaun. Svaret var ganske unisont at de trives veldig godt, og at de synes Skaun er en god kommune å bo i. Samtidig var det flere ungdommer som gav uttrykk for at de veldig gjerne skulle hatt flere norske venner på sin egen alder.

– Det er ikke alltid så lett for oss å få nye venner hvis vi ikke er en del av det samme miljøet, og vi vet ikke bestandig hvor vi skal gå, eller hva vi skal gjøre for å komme i kontakt med andre på vår egen alder, sier flere av elevene.

Så er det bare å håpe at elevbedriften kan bli et slikt kontaktpunkt hvor folk kan møtes og bli bedre kjent med hverandre.

Bildeserie: