25 års-jubileum for jentebølgen

NKS JENTEBØLGEN 2018 I år feires 25 års-jubileum for bøgen. Mer enn 130 000 kvinner har deltatt på dette siden 1993. Foto:Roger Midtstraum

Prosjektleder for NKS Jentebølgen Reidar Isachsen håper på 3000 startende i jubileumsåret. 25-årsjubilant Laila Saksgård (60) stiller garantert til start.

Av Renate Brødreskift

I år er det 25 år siden den første Jentebølgen gikk av stabelen i Trondheim, og like mange år er det siden Laila for første gang deltok i det populære mosjonsløpet. Hvert eneste år siden 1993 har hun løpt, jogget eller gått den fem kilometer lange løypa gjennom sentrum.

Artig og sosialt
– Det har nok gått litt sport i det. Det er artig og sosialt, jeg treffer folk jeg kjenner og det er mye liv i byen når det foregår, sier Laila. De første årene deltok hun sammen med flere kolleger fra NINA (Norsk institutt for naturforskning), men etter hvert dabbet oppslutningen fra kollegene av, og de siste årene har Laila deltatt alene.

I år skal hun gå Bølgen sammen med datteren sin, som hun også har gjort tidligere. Hun synes det er flott med et lavterskel-løp, der man kan delta uansett hvilke forutsetninger man har.

JUBILANT: Laila Saksgård har tatt vare på alle startnumrene sine fra Jentebølgen. Her med startnumrene fra 1993 og 2017. Foto: Reidar Isachsen

– Jeg håper det fører til at damer kan komme seg ut og røre på seg. Det er jo damer i alle aldre og med alle slags kropper som deltar, sier hun. Noe av det Laila husker best fra alle disse årene er de ulike «kjendis-harene» som har vært brukt for å lede an feltet i starten.

Are og Odin
– Det har vært noen artige harer opp gjennom som har vært underholdende. Særlig da Odin (sauebonde Odin Jensenius, spilt av Klaus Sonstad, journ.anm.), sprang med støvler, eller da Davy Wathne var hare og holdt ut i 300 meter eller noe sånt, humrer Laila.

Under kick off-eventet for årets NKS Jentebølgen i forrige uke kunne prosjektleder for NKS Jentebølgen Reidar Isachsen avsløre at sauebonde Odin gjør comeback som hare i årets bølge, mens makkeren Are stiller som starter.

– Vi husker vel stemningen sist de var med. Jeg tror aldri det har vært så artig før på løpet, sier Isachsen. Han har vært med på å arrangere Jentebølgen siden 1995, og omtales ofte som Jentebølgen-general.

En happening
Isachsen er ikke i tvil om hva som er årsaken til at de hvert år klarer å samle flere tusen damer til start i Jentebølgen.

– For det første så er det en happening og en festdag for store deler av Trøndelag med topp underholdning. Bølgen har gjennom alle år vært en folkefest. De som skal springe fort, de deltar ikke i Jentebølgen, sier han. Til de som måtte mene at dette med dameløp og mannlige harer begynner å gå ut på dato, svarer Isachsen følgende: – Kom ned på Solsiden under Jentebølgen og se hvor livat det er.

Rekordåret 1997
Til sammen har Jentebølgen samlet cirka 130 000 deltakere i Trondheim siden 1993. Under tusenårsjubileets festuke i 1997 slo Bølgen alle rekorder med 12 700 deltakere og like mange tilskuere på Torvet. I flere år etter dette lå deltakertallet på mellom 9000 og 11 000, før den dalende interessen for jenteløp rundt om i landet førte til at deltakerantallet i Jentebølgen sank. På det laveste deltok 1200 damer.

I fjor dalte deltakertallet ned til 2100 etter å ha vært oppe i 2900 i 2016. Årsaken var i følge Isachsen en noe uheldig plassering i kalenderen, klemt mellom turarrangementet Topp7 og terrengløpet BDO-mila, i tillegg til at det var mellom 30-40 arrangementer i Trøndelag i løpet av en drøy uke rundt Jentebølgen.

– I år har BDO-mila tatt pause mens Topp7 arrangeres cirka to uker etter Jentebølgen. Vårt mål er at tre tusen skal stille på startstreken tirsdag 5. juni, sier Isachsen.

JENTEBØLGEN-GENERAL: Reidar Isachsen gir seg som prosjektleder i Bølgens 25. år. – Det blir vemodig, innrømmer Isachsen. Foto: Roger Midtstraum

Gir seg
Jubileumsåret blir også det siste året Isachsen er prosjektleder for NKS Jentebølgen. Han medgir at det blir vemodig å gi seg, og sier det nå blir opp til arrangørklubben Strindheim IL Friidrett å føre arrangementet videre. Klubben tok over arrangørrollen i 2010, og Jentebølgen har siden vært en viktig inntektskilde for Strindheim.

Løpsveteran Laila Saksgård mener Isachsen har betydd svært mye for Jentebølgen.

– For oss som har vært med i mange år har han betydd mye. Han har vært bindeleddet. Når vi har fått mail fra ham på vinteren, så tenker vi «yes, nå er vi i gang» igjen. Han har gjort slik at vi føler vi har litt eierskap til arrangementet, og er det noen som skal ha heder og ære, så er det han.

NKS Jentebølgen 2018 arrangeres tirsdag 5. juni. Arrangementet starter med underholdning på Solsiden klokken 17.30, før det blir organisert oppvarming og fellesstart klokken 19. Påmeldingsfrist er søndag 27. mai.

PS! Det er fortsatt mulig å bli med. Ta kontakt direkte med Reidar Isachsen på tlf 924 34 576. Rykte sier at det var passert 2500 påmeldte før helga.

Mer info på www.jentebolgentrondheim.no

Annonse
Annonse