300 000 har sagt ja med mobilen

300 000 nordmenn har nå lastet ned Donorkortet til sin mobil. Mange «helgarderer» seg og fyller ut kortet flere steder.

I dag finnes det flere ulike måter å si ja til organdonasjon på. I tillegg til å ha kortet i lommeboken og telefonen, kan man også fylle det ut i sin kjernejournal.

Dette er tre, helt likeverdige måter å skriftlig bekrefte sitt ja på. Vårt mål er at alle skal finne et alternativ som passer dem, sier Aleksander Sekowski, informasjonssjef i Stiftelsen Organdonasjon.

– Men vi ser at appnedlasterne gjerne gjør flere ting. Av de som har fylt ut appen, svarer 47 prosent at de også har donorkortet i lommeboken, og 36 prosent i kjernejournalen*), sier Sekowski.

Halvparten av de positive har ikke gjort noe
En undersøkelse fra 2018*) viser at rundt halvparten av dem som er positive til å donere sine organer, fremdeles ikke har gjort noe med dette, hverken skriftlig eller muntlig.

– Med appen og kjernejournal-løsningen har man mulighet til å sende en melding til to av sine nærmeste, og på denne måten informere dem om at man har sagt ja, sier Sekowski.

Litt enklere
Samtalen med de pårørende er viktig. De vil alltid bli bedt om å bekrefte den avdødes standpunkt, hvis donasjon skulle bli aktuelt – uansett om dette foreligger skriftlig, eller ikke. Dette er standard prosedyre på norske sykehus.

– Dessuten vet vi at spørsmålet blir litt enklere å forholde seg til for familien, når man har snakket om det på forhånd, sier Sekowski.

Ny versjon til høsten
Donorkort-appen ble lansert i 2011, og ble raskt populær. Den ble utviklet for iPhone, Android og Windows Phone. Sistnevnte ble faset ut tidligere i år av driftstekniske årsaker.

I løpet av høsten 2019 vil Stiftelsen Organdonasjon lansere en helt ny og oppdatert versjon til henholdsvis iPhone og Android. I den nye versjonen vil man blant annet kunne legge det utfylte kortet som widget på låst skjerm. Appen vil også få et helt nytt design og layout, og få støtte for nynorsk.

*) Undersøkelsen er gjennomført av analyseinstituttet YouGov i samarbeid med mediebyrået IUM. Det er i perioden 31-10-2018 – 04-11-2018 gjennomført til sammen 1010 CAWI-intervjuer med personer 18-74 år

Om Stiftelsen Organdonasjon:

Stiftelsen Organdonasjon jobber for å bedre tilgangen på organer for transplantasjoner, ved å informere befolkningen om hva organdonasjon er, og ved å formidle hvor viktig det er at vi alle tar stilling til organdonasjon mens vi lever. Vi jobber også opp mot helsevesen og myndigheter for å sikre at nødvendige ressurser stilles til disposisjon for å redde liv.

Organdonasjon redder liv!