Forfatter og forsker Liv Helene Willumsen besøker Kristin på Husaby

Søndag 1. juli kl 14.30 i Skaun kirke forteller forsker og forfatter Liv Helene Willumsen om Trolldomsprosessene i Finnmark og Steilnesets minnested.

Hva skjedde under trolldomsprosessene i Finnmark på 1600-tallet, da kvinner og menn ble ført for retten og dømt til å brennes levende på et bål? I Øst-Finnmark foregikk strenge trolldomsprosesser med dystert utfall: 91 mennesker ble henrettet i løpet av hundreåret, de fleste på Steilneset i Vardø, der et minnested er bygd over ofrene for forfølgelsen.

Fløt du som en dupp i sjøen,var det et tegn på at du var skyldig i trolldom

Liv Helene Willumsen er forfatter og professor i historie – hun har forsket på trolldomsprosesser i en årrekke og har nettopp gitt ut boken «Kilder til trolldomsprossesene i Finnmark» – hvor hun har oversatt rettsreferatene fra trolldomsprosessene i Finnmark til moderne norsk.

Boken gir førstehånds kunnskap om hva som foregikk i rettssaler i Finnmark for 400 år siden.

Liv Helene Willumsens faglitterære forfatterskap er direkte knyttet til hennes forskning og demonstrerer den sterke interessen hun har for å videreformidle fra akademia til den interesserte allmennhet.

Til Skaun kommer hun for å formidle de sterke historiene om skjebnene til kvinner og menn som ble anklaget for trolldom og ført for retten. Svært mange av dem ble dømt til ild og bål. Dette var mennesker som levde vanlige liv i små fiskevær i en tid da frykten for trolldom var stor.

Hva tenkte de anklagede om trolldom og onde makter? Hva tenkte andre om det å bli mistenkt for trolldom? Hva skulle til for å bli dømt?

Dette er et arrangement i regi av kulturfestivalen Kristin på Husaby og Skaun Folkebibliotek.

Billetter kjøpes på hoppla.no

Annonse