Forhåndsstemmingen godt i gang

ForhåndsstemmingSkaun2016-1

(f.v) Gunnhild Landrø og Ida Gaustad på servicekontoret i Skaun Rådhus.

Kommunereformen: Mange har allerede benyttet muligheten til å forhåndsstemme

Det var to blide damer (pluss enda ei blid dame litt lengre bak) som tok i mot SkaunNytt på servicekontoret på rådhuset i går.

Mye folk innom
Ved inngangen til rådhuset ved resepsjonen, er nå alt rigget opp med både stemmebord og eget stemmeavlukke. Enhetsleder Gunnhild Landrø forteller at det har kommet ganske mye folk innom for å stemme, både på åpningsdagen den 24. mai – og i går den 25.mai.

Det er tydelig at det var et behov blant folk i Skaun for å få framskyndet muligheten til å kunne avgi forhåndsstemmer.

700 stemmer på stemmebarometeret
De siste ukene har SkaunNytt kjørt en uhøytidelig spørreundersøkelse på hvilke alternativer innbyggerne i Skaun ønsker å gå for ved den offisielle folkeavstemningen i kommunen. I skrivende stund er det registrert 700 stemmer, noe som er nok til å kunne gi en liten anelse om hvordan utfallet kan bli til slutt.

Må tas med en stor klype salt
Som opplyst i undersøkelsen er det flere muligheter for feilkilder her; for eksempel at folk som ikke har stemmerett har avgitt stemme, og at det har vært mulig å omgå stemmebegrensingen osv. Undersøkelsen må med andre tas med en stor klype salt. Når det er sagt, så er det såpass mange som har avgitt sin stemme på barometeret, at selv om man legger inn en ganske stor feilmargin er det fremdeles interessant å se på de tallene som har vist seg.

Hvordan tolke tallene?
Tall fra slike undersøkelser kan tolkes på flere ulike måter, og vi skal se på noen av dem (holder muligheten for blanke stemmer utenom i denne runden):

– Den første måten man kan lese tallene på er at Melhusalternativet har fått 42% og dermed flest stemmer av de tre valgene. Det betyr at det er et flertall som vil at Skaun skal slå seg sammen med Melhus.

– Den andre måten man kan lese tallene på er å si at 30% ønsker å bestå som egen kommune, mens 28% ønsker å slå seg sammen med Orkanger. Tilsammen gir de to alternativene 58%. Dette kan tolkes slik at majoriteten, 58% av innbyggerne i Skaun, ikke vil til Melhus.

– Dersom man legger inn en god del feilmargin – for eksempel 20% så vil tallene gå i mange ulike retninger, men det kan også indikere at Skaun er ganske tredelt: At ca 1/3 av innbyggerne er i favør av hvert av de tre ulike alternativene.

Det er folkeavstemningen som teller
Nå er det sikkert noen som vil diskutere både selve spørreundersøkelsen og behandlingen av tallene ovenfor. Det må man gjerne gjøre, men husk at dette kun var ment som en liten temperaturmåler, og ingenting annet. Det er til slutt den endelige folkeavstemningen som skal avgjøre det hele, og har du en sterk mening på dette, så er det viktigste du kan gjøre å møte opp, og avigi din stemme der den teller: Ved stemmeurnene.

Risikerer å ikke få entydig svar
Det blir spennende å se hvordan kommunestyret vil håndtere resultatet i fra den rådgivende folkeavstemningen. Det er å håpe at det blir stor valgdeltakelse slik at tallene som kommer inn faktisk kan brukes til noe fornuftig. Blir resultatet noenlunde slik som SkaunNytt’s uhøytidelige spørreundersøkelse indikerer, kan det bli såpass jevnt mellom de tre ulike alternativene, at politikerne ikke får det entydige svaret som de ønsker å få i fra innbyggerne i Skaun.

Delta på folkemøter
Har man mulighet til å delta på et folkemøte (eller fler) så kan det være lurt å gjøre dette før man stemmer. Det var vel et poeng for kommunen og i utgangspunktet ikke åpne opp for forhåndsstemmer før folkemøtene var ferdig avholdt.

Første folkemøte holdes på Buvik skole 30.mai klokken 19.00

Offentliggjorte utredninger/avtaler (Oppdatert 23.mai på SkaunNytt)
Felles utredning for Orkdal og sluttrapport fra Agenda Kaupang m.m. For å lese dem klikk på linkene nedenfor:
Utredning for Orkdalsalternativet
Signert intensjonsavtale Orkdalsregionen
Sluttrapport og vedlegg Agenda Kaupang
Avtale om mulig sammenslutning mellom Melhus og Skaun