Fortsatt mulig å bli med på UKM!

Arrangementkomiteen for UKM 2019: (b.fv) Jorid O. Mellingsæter og Margit Adde. (f.fv) Marie Skjølberg og Sigrid Mellingsæter. Vebjørn Bugge og Ole Holum var ikke tilstede da bildet ble tatt.

I år arrangeres UKM i Skaunhallen den 2. februar. – Så langt har vi passert 40 påmeldte innslag, men det er fortsatt plass til flere deltakere, sier Jorid O. Mellingsæter i arrangementgruppa.

UKM er et stort arrangement som har fått sin faste plass i avslutningen av Vinterkulturuka i Skaun, og er spesielt rettet mot ungdom under 20 år.

Ikke en konkurranse
– UKM står for «Ung Kultur Møtes», og er en samlingsplass for alle unge i kommunen som ønsker å vise seg fram, forteller Margit Adde, som også er med i UKM-komiteen.

Margit forteller at UKM-komiteen i år består av av en gjeng flotte ungdommer som alle står på for at alle deltagerne skal få kjenne på tilhørighet, og at de blir inkludert i det kulturelle miljøet i Skaun.

– Hele komiteen har jobbet godt med å oppfordre folk til å melde seg på. Det er ingen grenser for hva man kan gjøre på UKM, og dette er noe komiteen legger stor vekt på, sier Margit. Uansett talent eller interesse så skal du kunne kjenne på mestring og selvtillit når du er med på UKM.

UKM kan kanskje derfor best beskrives som en kulturfabrikk for ungdommene i Skaun.

– Dette er ikke en konkurranse, men et lavterskeltilbud hvor ungdom får mulighet til å vise fram alle slags mulige kulturelle uttrykk, understreker Jorid. I tillegg til sceneinnslag med blant annet sang, dikt og dans, har vi også utstillinger med alt i fra fra malerier, tegninger, skulpturer og mye mer.  I år er det også litt spesielt, i og med at vi har fått inn så mange egenproduserte sceneinnslag. Det er kjempeartig å se at vi har så mange kreative ungdommer i blant oss!

Hedvig Fjellheim er en av de som skal framføre en egenkomponert sang (Were You Ever There) under UKM. Her under øving på UKM workshop.

– Vi ønsker å få vist fram bredden i alt det som ungdommen holder på med her i Skaun, og vi har som motto at at alle kan være med på noe, men ikke alle kan være med på alt, sier Margit.

Hun har også tatt et ekstra ansvar for å rekruttere ungdommene i kommunen. Og så langt ser det ut som interessen for å delta, har økt en del sammenlignet med tidligere år.

– Vi er ganske fornøyde med responsen, forteller hun. Men vi vet samtidig at det finnes mange flere talentfulle ungdommer i Skaun, som vi svært gjerne skulle hatt med på UKM i år. Det er fremdeles mulighet til å melde seg på med ulike innslag, og det er bare å ta kontakt med oss, så ser vi hva vi får til, sier hun og smiler.

SkaunNytt besøkte UKM-gjengen da de hadde workshop på Skaun ungdomsskole, og fikk en liten smakebit på det som skal presenteres under UKM. Der fikk de som hadde bestilt husband øve en halvtime hver sammen med bandet. Husbandet består fortrinnsvis av lærere fra kulturskolen i Skaun, som bistår med sin kompetanse, og gir gode råd.

Husbandet er et tilbud for de som trenger instrumentering eller et band i ryggen, men som ikke kan stille med egne musikere.

I løpet av de timene SkaunNytt var der, ble det blant annet laget full komp til en egenkomponert sang, som bandet aldri hadde hørt eller spilt tidligere.

– Husbandet er en kjempeviktig ressurs for oss, sier Jorid, som gir dem mye skryt og varme ord.

Iver Johannes Pedersen og Sigurd Langmo øver med husbandet på Workshop. De skal fremføre melodien «Chicken» av Jaco Pastorius under UKM.

Ungdommene har ansvaret
I tillegg til de rent kunstneriske bidragene under UKM, er det ungdommene selv som også sørger for rigging, lyd, lys og alt av scenearbeid før, under og etter showet. Trine Segtnan fra kulturenheten i Skaun er voksenperson og koordinator for UKM, men det er ungdommene som har ansvaret for selve gjennomføringen.  Det er også enkelte som deltar på flere ulike måter under UKM. For eksempel skal Jorid, i tillegg til å være UKM-ressurs (i komiteen), også synge på scenen. En annen som skal delta på flere ulike måter er Einar Jensen, som skal både skal opptre som vokalist i eget band, og kompe til andre deltakere.

Einar Jensen får mye å gjøre under UKM, da han skal delta på hele fem ulike innslag, både som vokalist, og som komp til andre deltakere.

Bare å melde seg på
Margit forteller at fristen for å melde seg på UKM er 29. januar, og hun oppfordrer alle ungdommer i Skaun til å senke skuldrene, og tørre å vise fram det de kan, enten det er stort eller såkalt «smått».

– Det er bare å kontakte en av oss i komiteen dersom du lurer på noe, sier Margit. Vi vil veldig gjerne hjelpe deg så langt vi bare kan for at du skal kunne få en flott UKM-opplevelse, sammen med andre kjempegira og råtrivelige ungdommer, avslutter hun.

Annonse
Annonse