Røde Kors lanserer Koronavettreglene

Mange er i karantene, andre er bekymret for smitte eller usikre på hvordan de skal forholde og oppføre seg. Røde Kors lanserer derfor Koronavettreglene.
– Selv om de fleste av oss ikke er smittet av covid-19, er vi alle rammet av viruset på en eller annen måte, sier Bernt G. Apeland, som er generalsekretær i Røde Kors.
– Det har vært mye fokus på smittevern, og hvordan man skal forholde seg til smitteoverføring. Samtidig er det viktig at vi tar vare på sosiale bånd og både egen og andres mentale helse, sier Apeland.
Koronavettreglene er utarbeidet i tråd med helsemyndighetenes anbefalinger og det internasjonale Røde Kors´ råd for psykososial krisehjelp. De gir påminnelser og retningslinjer, på linje med fjellvettreglene.
Se video her:

Koronavettreglene:
  1. Følg myndighetenes råd til enhver tid, og husk at rådene kan endres på kort varsel. Bruk bare sikre kilder for informasjon om viruset og sykdommen, sjekk helsenorge.no.
  2. Vår oppførsel kan redde liv. Ta ansvar for å unngå smittespredning. Vær nøye med håndhygiene og hold minst en meters avstand fra andre mennesker. Respekter reglene for karantene.
  3. Aksepter egne og andres følelser, vi reagerer forskjellig i stressede situasjoner. Det er normalt å føle seg trist, lei, forvirret, bekymret eller sint under en krise.
  4. Ikke bruk alkohol eller andre rusmidler for å takle en stresset situasjon. Håndter følelsene dine på en sunn måte.
  5. Hold kontakt med venner og familie på telefon, epost eller sosiale medier, hvis du ikke kan være i kontakt med dem fysisk.
  6. Vis omsorg og ta spesielt kontakt med noen du tror kan oppleve ensomhet. Ikke gå på besøk til noen som er i karantene eller isolasjon.
  7. Viruset kan ramme alle. Du må ikke bidra til at frykt for viruset fører til stigmatisering av enkeltmennesker eller grupper.
  8. Ta vare på deg selv. Spis sunt, vær i aktivitet og få nok søvn også om du jobber hjemme eller er i karantene. Gi deg tid til å koble av med film, bøker eller annet. Ikke bruk all tid på å følge med på sykdomsnyheter.
  9. Ikke sett deg selv eller andre i en situasjon hvor dere trenger hjelp fra helse- eller beredskapsressurser utenfor eget hjem. Ikke dra på hytta eller annen reise. Det kan spre smitte og overbelaste lokal beredskap og helsetilbud.