Spennende forfatterbesøk på Skaun folkebibliotek tirsdag 2. april

Magnhild Folkvord

Magnhild Folkvord har skrevet en biografi om den spennende forfatteren Magnhild Haalke fra Vikna. Tirsdag 2. april kommer Folkvord til Skaun folkebibliotek for å snakke om boka.

Magnhild Haalke var en anerkjent forfatter i sin samtid, så ble hun glemt. Hva skjedde?
I denne biografien følger vi Magnhild Haalke fra oppveksten på Vikna i Nord-Trøndelag, som «småskolelærerinne» på landsbygda, som forfatter, og på reiser i Sør-Europa sammen med ektemannen, kunstmaleren Hjalmar Haalke.

Hun ble i samtiden omtalt som «en av våre mest begavede forfattere». Hvorfor har hun senere blitt borte fra det offentlige minnet? Kanskje er det fremdeles noe å finne i dette store forfatterskapet?

Magnhild Haalke(1885-1984) debuterte som forfatter med Allis sønn 50 år gammel. Hun høstet raskt stor anerkjenning – også utenlands – for den enestående skildringa av den vesle gutten som stilte underlige spørsmål og lagde «rare» tegninger.

I tillegg til Allis sønn utgjør tre trilogier høydepunkt i forfatterskapet. Grys sagaom datteren som ble så uunnværlig på foreldregården at hun ikke fikk tid og rom til sitt eget liv. Trilogien med formødrene som hovedpersoner kan i dag kalles «virkelighetslitteratur». Serina-trilogien om kunstneren som tar sine egne grep i valget mellom kunsten og kjærligheten overrasket både kritikere og lesere da den kom ut i 1950-årene.

De fleste bøkene har sterke kvinner som hovedpersoner. Magnhild Haalke ville ikke kalle seg «kvinnesakskvinne», men sa at hun bare skrev om kvinner som «hadde blitt lurt for sitt eget liv».

Magnhild Folkvord har tidligere vært

journalist og jernverksarbeider, og har blant annet skrevet biografier om Betzy Kjelsberg og Fredrikke Marie Qvam: https://samlaget.no/collections/magnhild-folkvord

På sin turne besøker hun disse stedene:
Torsdag 14. mars kl. 19.00: Vikna folkebibliotek
Fredag 15. mars kl. 12.00: Nærøy folkebibliotek
Mandag 18. mars kl. 16.00: Melhus bibliotek
Mandag 18. mars kl. 20.00: Meldal folkebibliotek
Tirsdag 2. april kl. 18.30: Skaun folkebibliotek
Onsdag 3. april kl. 12.00: Moholt bibliotek
Onsdag 3. april kl. 18.30: Inderøy bibliotek
Torsdag 4. april kl. 19.00: Horisonten Bibliotek og Kultursenter, Overhalla

Turneen organiseres av Trøndelag fylkesbibliotek.

Annonse
Annonse