Fra Buvika til Odense og en lærlingetid utenom det vanlige

Rasmus Raskkollegiet hvor Jorid bor under sitt opphold i Odense/Danmark.

Jorid Mellingsæter fra Buvika startet sin lærlingetid som barne-og ungdomsarbeider ved Hammerdalen barnehage i Skaun kommune. – På et informasjonsmøte for lærlinger fikk vi presentert programmet Erasmus+. Jeg ble helt oppglødd, og sendte en søknad med en gang jeg kom hjem fra møtet, forteller Jorid.

Spennende med nye utfordringer
Selv om hun trivdes veldig godt med å være lærling i Hammerdalen barnehage, innrømmer hun at  det virket veldig spennende med nye utfordringer. – Det å utforske et annet land og lære av andre kulturer gjorde meg veldig nysgjerrig, sier hun. Flere land var aktuelle, som Spania, Italia, England og Danmark.

Jorid og Marthe i Odense.

Det var noen runder med intervju og avklaringer, før Jorid endelig fikk vite at hun fikk være med på programmet. Her måtte hun fortelle om sine styrker og svakheter, og hvordan hun taklet ulike situasjoner og om hun var klar for å være borte så lenge fra familie og venner. I desember i fjor fikk hun vite at hun skulle dra til Odense i Danmark allerede januar i år.

– Jeg ville reise til et annet land fordi jeg ønsket å få nye utfordringer, lære mer og ikke minst bli kjent med nye mennesker. Det jeg lærer under oppholdet i Danmark tror jeg kan være med på at jeg kan se ting i et nytt perspektiv.

Selv om Danmark ikke er så langt unna Norge, er det på mange måter stor forskjell på læremåter, kultur og språk.

Jorid bor i Odense i Danmark, nærmere bestemt på Rasmus Raskkollegiet. Her skal hun bo i tre måneder, og deler hybel med en dansk gutt.

– Jobben min er 10 km unna, så jeg kan enten sykle eller ta buss, sier Jorid. Skolen jeg jobber på er en barne- og ungdomsskole som heter Holluf Pile skole. Marthe som er lærling i Agdenes kommune, er også med på samme programmet men er på en annen skole.  – Vi har fått god kontakt, sier Jorid.

Går det greit med språket ?

– Ja, jeg syns jeg allerede både snakker og forstår dansk godt.

Er det noen ting du skal gjøre før du avslutter i Danmark?

– Ja, det er så mye. Skal avlegge Legoland et besøk. Det er en dyrepark vi skal på og teater. Og selvfølgelig København. Ellers blir det å se mer av Odense. 

Hvordan tror du det blir å komme tilbake til jobben i Hammerdalen barnehage?

– Det tror jeg blir bra. Forhåpentligvis har jeg lært noe som kan komme til nytte på forskjellige vis.  Jeg har alltid ønsket å jobbe med barn og ungdom og kommer nok til å holde på med det i mange år.

Delta aktivt på UKM
Enn de andre tingene du var engasjert i før du reiste?

– Jeg kommer til å fortsette med både håndball og trening på Maxgym. Og skal delta aktivt med UKM. Målet er å få flere ungdommer med på UKM gjennom hele året. Sang på kulturskolen er viktig for meg. Og jeg kommer til å jobbe med å skrive og produsere mine egne låter fremover i mitt lille hjemme ”studio”.

Fortsatt bo i Skaun
Hva gjør du etter lærlingtiden?

– Jeg kommer fortsatt til å bo i Skaun. Håper jeg kan få både jobb her og etterhvert kjøpe meg en leilighet.

Anbefaler erasmus+
Jorid anbefaler alle som er lærlinger i fylket om å søke på erasmus+ programmet.

– Dette fordi det er en opplevelse for livet. Og man lærer så utrolig mye av å være i et annet land, avslutter hun.

Programmet Erasmus+ og Practise europe
I tråd med fylkestingets internasjonale strategi og satsningen på ungdom og internasjonalisering, deltar Trøndelag fylkeskommune i europeisk program for utplassering av lærlinger og instruktører i Europa. Det er EU-midler som gjør det mulig å ha noe av lærlingtiden i utlandet. Fylkes kommunen har tilrettelagt arbeids-og boplass og transport.

AKTIV i UKM: Nedenfor kan du se Jorid framøre «I’ll be waiting» under UKM i 2017

Annonse