–Jeg ble mildt sagt sjokkert når jeg oppdaget at Skaun ungdomsråd ikke hadde noen ungdommer som medlemmer, forteller hun. Cathrine Vuttudal er elev ved KVT videregående skole i Trondheim, på studiespesialisering samfunn og ledelse. I fjor høst hadde hun en skoleoppgave relatert til temaet ungdomsråd.
Ingen ungdommer?
Hvor er ungdommene tenkte Cathrine, og bestemte seg for å ta kontakt med Skaun kommune. Et ungdomsråd uten ungdommer, hørtes merkelig ut. Det skulle vise seg å ta litt tid å få svar på dette.
– Nå er det snart gått et halvt år siden første mail ble sendt. I mars i år sendte hun på nytt en henvendelse på e-post.
-Etter noen nye uker fikk jeg svar fra Rådmann, forteller Cathrine. Men ble fortsatt ikke så veldig mye klokere på hva som egentlig er status når det gjelder ungdomsråd i Skaun kommune, og hvem som er medlemmer. Men jeg er jo glad for at jeg får positiv tilbakemelding på mitt engasjement på ungdomsråd, selv om jeg føler at jeg bare oppfattes som brysom, sier hun.
Cathrine forteller at dette var det siste hun hadde mottatt av svar før hun snakket med SkaunNytt.
– Jeg har en mistanke om at arbeidet med å få på plass et ungdomsråd i Skaun ikke har så veldig høy prioritering, sier hun. Det er heller ikke så enkelt å finne ut hvem som har ansvaret.
-Har du hatt kontakt med noen politikere i Skaun?
-Ja, jeg fikk et svar på mail fra Siri Grøttjord i Arbeiderpartiet. Hun bekreftet at ungdomsrådet ikke var operativt med ungdommer. Hun inviterte meg til et møte. Siri er nok en av politikerne som ønsker at det skal skje komme på plass.
På telefon til SkaunNytt sier Siri at hun skal ta opp dette på nytt gjennom de politiske kanalene, og at det er naturlig å løfte saken opp til kommunestyret. Hun sier at Arbeiderpartiet har satt dette temaet høyt på kartet, også på fylkesnivå.
– Hun tror det er bred enighet i de politiske partiene om at Skaun skal ha et ungdomsråd med ungdommer. Jeg vil gjerne at alle som ønsker å delta i ungdomsrådet tar kontakt med meg, sier Siri.
-Andre politikere som har meldt seg?
Nei, men fikk et mailsvar fra servicekontoret, om at de skulle videresende min henvendelse til ordføreren.
Ordfører John P Husby sier til SkaunNytt at han har sett mailen fra Cathrine. Han uttrykker sin støtte, og er positiv til hennes engasjement.
– Jeg skal ta kontakt med henne og se om vi kan komme et hakk videre med dette, sier han.
-Synes du at Cathrine har fått en god og riktig behandling på sin henvendelse til Skaun kommune?
-Nei, det ser jeg nå at hun ikke har fått. Det beklager jeg, og slik skal det ikke være.
-Hun har vel så langt ikke fått et svar på hvorfor det ikke er et fungerende ungdomsråd med ungdomsmedlemmer i Skaun?
-Nei, dette må vi ta til oss, sier han. Jeg skal undersøke saken nærmere. Jeg kan ikke her og nå si noe om hvorfor vi har endt opp med et ungdomsråd uten ungdommer.
Ordføreren uttrykker klart at han mener det skal være et ungdomsråd med ungdommer.
-Vi har hatt det tidligere, så dette må vi få på plass, avslutter han. Og lover å ta tak i saken.
Siden Cathrine ikke har hørt noe fra HOKU, tar vi kontakt med leder for HOKU, Espen Tørset.
I en mail til SkaunNytt skriver han:
-Eg er glad for at SkaunNytt tar tak i denne saka. Vi vil diskutere vegen vidare for ungdomsrådet i neste HOKU-møte, som er 8. mai. Da får vi ei oppsummering frå rådmannen og frå politikarane om kva som er gjort, og prøve å gå nye vegar for å finne ei løysing.
I mange år har vi strevd med å finne ei form på ungdomsrådet som kan fungere. Intensjonen frå kommunestyret har heile vegen vore at vi ønsker å ha eit aktivt ungdomsråd. Fleirtalskonstellasjonen (SV, AP, SP) har også dette i den politiske plattforma vår. Dessverre har vi ikkje i dag eit ungdomsråd i Skaun, og det er for dårleg.
Sånn saka står i dag, er det politikarane sitt ansvar at vi ikkje har kome lengre med arbeidet. Det er vi som må legge føringar for kva eit ungdomsråd skal vere og kven som skal vere med. Som sagt, dette blir ei sak i HOKU 8. mai.
-Engasjementet fra oss unge er viktig, sier Cathrine. Det er på tide å etablere flere samlingspunkter for ungdommene etter at de er ferdig med ungdomsskolen. Det er da mange reiser ut av kommunen for å gå på skole i Melhus, Trondheim, Orkdal eller Meldal.
De fleste bor fortsatt hjemme. Det er i denne fasen av livet at vi merker at tilbudet i Skaun ikke er så godt. Det er få eller ingen steder der vi ungdommene kan møtes på kveldstid. Et unntak er hvis du er aktiv i idrett.
-Men er ungdommen villig til å delta?
-Ja, det tror jeg helt klart. Men tror samtidig at det er en utfordring i det å skape dette engasjementet. Mange knytter nye vennskap på ny skole og blir mer opptatt med det som skjer der. Det er ikke så mye vi kan delta på i Skaun, og da er det lett at motivasjon for å bry seg med hva som skjer her blir mindre.
-Det finnes mange eksempler på at et ungdomsråd i en kommune er både nyttig og viktig. Vi trenger ikke å gå lenger enn til Melhus, sier Cathrine.
Det skjer så mye i Skaun nå, at det er ekstra viktig å høre litt på ungdommen. Tenk bare på det som skjer med bygging av ny ungdomsskole, og som også skal være et kulturhus.
-Er ungdommen tatt med på råd og fått komme med innspill, og blir det en plass for ungdom etter ungdomsskolen der, lurer hun på.
-Jeg håper i hvertfall at ballen ruller videre nå, slik at Skaun ungdomsråd kommer på plass.