(f.v) Rektor i Skaun kulturskole, Hege Segtnan, stipendvinner Margit Adde, sekretær i Norsk kulturskoleråd Irene Rundgreen, og varaordfører i Skaun, Bjørn Hammer.
Torsdag fikk Margit Adde (16) fra Skaun, den gledelige nyheten om at hun har blitt tildelt Drømmestipendet 2020. Intetanende om at hun skulle motta prisen ble hun lurt inn aulaen på Skaun ungdomsskole, sammen med klassen sin, i den tro at de skulle utføre et «prosjekt». Der stod imidlertid en representant for Norsk kulturskoleråd, sammen med varaordføren i Skaun og rektoren for Skaun kulturskole, klar til å utdele stipendet.
Av Gunnar Reitan
– Jeg hadde overhodet ingen anelse om dette skulle skje, forteller en tydelig beveget Margit. De klarte virkelige å holde godt på hemmeligheten om jeg var en av de heldige til å skulle få Drømmestipendet, og jeg er både rørt, litt sjokka, og veldig takknemlig, sier hun.
Se video og intervju fra overrekkelsen her:
Nåløye
Drømmestipendet er et samarbeid mellom Norsk kulturskoleråd og Norsk Tipping. og består av hundre stipend à 15.000 kroner. Stipendutdelingen er et ledd i å synliggjøre kommunenes arbeid for barn og unge, og det er kommunene som kan nominere ungdom innenfor seks ulike kategorier, slik som musikk, dans, teater med mer. Nåløyet for å få stipend er ganske trangt, og det forventes både kvalitet og kreativitet. Dette i følge sekretær Irene Rundgreen.
Følelsen av slampoetry er ekstraordinær for meg. Det gir et rush av adrenalin som fyre opp hele meg og holder meg høyt i evigheter etterpå. Ikke bare er det en utrolig spesiell måte å rappe på som fanger folk. Mestringen, selvtilliten og oppmerksomheten. Alt sammen samler seg for meg og jeg kjenner på noe jeg manglet hele barneskolen. TILHØRIGHET. Fordi uavhengig av sted og antall lyttere, så er det til slutt meg og litteraturen min på scenen, og jeg kunne ikke tenkt meg en bedre plass å være.
Margit Adde
Relativt ny kunstform
Det er under kategorien «skapende skriving» at Margit Adde fikk tildelt sitt drømmestipend, og da med særskilt fokus på «slampoetry», eller «poesislam». Dette er en relativt ny kunstform i Norge, som beskrives som en konkurranseform der en poet eller dikter står på en scene og fremfører egne tekster eller poesi (ofte) i konkurranse med andre poeter (i følge wikipedia).
Drømmen min er at slampoetryen min kan utvikles til noe mer visuelt. Jeg mener at slampoetry ikke bare kan høres på, men også bli sett på. Jeg ønsker å få se litteraturen min i en større sammenheng, hvor den for eksempel dramatiseres på scenen med flere mennesker eller illustreres på store overflater.
Margit Adde
Få flere folk involvert
Margit har lenge vært interessert og aktiv innfor lyrikk og litteratur, med flere deltakelser i UKM blant annet. Mens Slampoetry er forholdsvis nytt for henne.
– Slampoetry er noe jeg har holdt på med rundt et års tid nå, forteller hun. Men jeg er skikkelig hekta, og opplever at jeg har funnet en uttrykksform som èr meg. Med stipendet håper jeg å kunne forme slampoetryen min til noe mer, og forhåpentligvis også få flere folk involvert. Akkurat nå er jeg nemlig ganske alene med denne kunstformen, i hvert fall her i Skaun.
Det er en stor idè.
Men ka kan man forvent? Æ e kunstnerMargit Adde
Skaunnytt gratulerer så mye med stipendet, og vi gleder oss stort til å se hva som skjer videre.
PS: Du kan lese hele søknaden til Margit ved å klikke her.