Engasjementet har overbevist meg – dette klarer vi

Distriktsleder i Sør-Trøndelag Røde Kors Thomas Enoksen i folketomme gater i midtbyen.

Koronakrisen kan føles vanskelig og tiltakene overveldende, men stå-på-viljen jeg har fått oppleve de siste ukene viser virkelig styrken i lokalsamfunnene våre.

Etter at regjeringen besluttet de strengeste begrensningene på vår frihet siden andre verdenskrig, har hverdagen for de fleste av oss endret seg veldig mye. Siden de første begrensningene ble offentliggjort og fram til i dag har konsekvensene for samfunnet vært store.

Det har blitt langt mellom folk, selv i de vanligvis så travle sentrumsgatene.

Men midt i alt som er vanskelig er det også mange lyspunkter.

Røde Kors «girer om» og trår til
All frivillig aktvitet som innebærer møte mellom mennesker er satt på pause. Men denne pausen har vi i Røde Kors brukt till å omstille oss og tillpasse aktvitetene våre. Nå «girer vi om» for å kunne bidra aktvt i en lokal, nasjonal og global dugnad. Vi skal stå sammen om å ta vare på de mest sårbare i samfunnet, og sikre at livet blir normalt igjen så fort som mulig.

Det gjør meg glad å se at frivillige i Orkland Røde Kors stiller opp for å bemanne legevakta og gir helsepersonellet mest mulig tid til pasientene. Jeg blir stolt når frivillige i Trondheim kjører pasienter for St. Olavs for å avlaste ambulansetjenesten. Det er rørende å se alle som melder seg for å være telefonvenner til alle som sitter hjemme alene og ønsker noen å snakke med. Og jeg har selv vært med og sett nytten av frivillighet, når Melhus Røde Kors bistår Skaun kommune med å teste for koronavirus.

For å unngå smitte ved legekontoret blir innbyggere i Skaun testet for koronaviruset i dette teltet. Folk stiller seg i kø, blir sittende i bilen, og helsepersonell i fullt smittevernsutstyr tar testen gjennom vinduet. Skaun kommune har lenge hatt beredskapsavtale med Røde Kors, og Røde Kors-frivillige fra både Melhus, Orkland og Trondheim bistår under koronapandemien.

Nasjonale tilbud som Digital leksehjelp gjennomføres fortsatt. «Kors på Halsen», vårt samtaletilbud til barn og unge, har utvidet åpningstden og økt kapasiteten.

Mest av alt varmer det å se alle som har et brennende ønske om å bidra. Enten til Røde Kors sine aktviteter, andre organisasjoner eller ved å tilby hjelp til naboen.

Tusen takk til alle sammen.

Må gjøre det mulig å følge retningslinjene
Tiltakene som myndighetene har iverksatt har et tydelig mål, men for at det skal fungere må vi tåle noen av konsekvensene. Frivilligheten og den store dugnaden vil forhåpentligvis gjøre det enklere å takle karantene og isolasjon. En pandemi er lokal like mye som den er global. Summen av hvordan hvert lokalsamfunn opptrer vil avgjøre om vi som verdenssamfunn lykkes med å slå viruset tilbake. Ingen av oss kommer til å klare dette perfekt, og det skal vi heller ikke kreve. Men det engasjementet jeg ser fra frivilligheten og innbyggerne rundt om i Trøndelag gjør meg overbevist om at det vil gå bra.

Vi skal fortsette å stå på, ta vare på hverandre og vi skal klare dette sammen.

Thomas Enoksen, distriktsleder i Sør-Trøndelag Røde Kors