HODEBRY – Ungt folkrockband med nysluppet EP


HODEBRY: (fv) Eirik Rottem Eide, Vegard Fegstad Anthonsen, Hedvig Fjellheim, Finn Van Den Broek, Emil Snuruåas Rambraut (Foto: Børset Produksjon)

Det forholdsvis nyoppstartede folkrockbandet, Hodebry, har nettopp sluppet sin første EP på Spotify, og har med dette tatt skrittet for å nå flere med musikken sin.

Bandet ble startet 2018, og består av Hedvig Fjellheim (19) – vokal, Finn Van Den Broek (20) – fele, Emil Snuruåas Rambraut (19) – gitar, kor og piano, Vegard Fegstad Anthonsen (18) – bass og Eirik Rottem Eide (18) – trommer. Hedvig kommer fra Skaun, mens resten av bandet kommer i fra Orkland.

Trommeslager Eirik Rottem Eide er i slekt med Gunnhild og Sveinung i bandet Gåte, og han forteller at mye av inspirasjonen er hentet i fra dem.

– Vi spiller i sjangeren «folkrock», hvor vi har blandet sammen, etter beste evne, norsk folkemusikk og rock. På den nye EP-en vår har vi tatt to tradisjonelle verk og laget nytt arrangement på dem, altså lagt rock under en ferdig melodi og tekst. Disse låtene heter «Kråkevisa» og «Ein Ting». De andre låtene har vi skrevet helt selv, med mye inspirasjon fra norsk folkemusikk generelt, og hovedsakelig to band: Gåte og Hoven Droven. Det er disse bandene som har gitt oss mest felles inspirasjon.

Fan av Gåte
– Hva var det som gjorde at dere startet band?

– Gitarist, og kompis Emil er selv en fan av Gåte, og vi to var på en inspirerende konsert med dem på Storås i 2018. Etter det fikk vi lyst til å starte vårt eget band, og begynte å se oss om etter flere bandmedlemmer. Det førte til vi spilte både på UKM i Meldal og Orkland i 2019. Noe som markerte starten på Hodebry.

– Ganske tidlig begynte tanker om å skrive egen musikk å oppstå, og de første tekstene og melodiene kom etter hvert på bordet, forteller Eirik. Så fikk vi spille på TM:Live, og vi gjorde, etter min mening, en solid oppvarmingsjobb for Hoven Droven.

Sommeren 2019 ble vokalist Hedvig med på laget i sammenheng med oppvarmingsjobben for Hoven Droven, og de rakk akkurat å delta på UKM i Orkdal og Skaun i 2020, før samfunnet stengte ned på grunn av Covid.

– Etter UKM i 2020 ble det dessverre litt bråstopp på grunn av pandemien, men vi fant likevel måter å jobbe sammen på, og vi har vært fulle av motivasjon etter hvert som samfunnet har åpnet opp. Det har ikke blitt mange muligheter for levende opptredener, men vi fikk til å framføre vårt nye materiale under Sommerfest på Sveian, i juli i år.

Begynte å skrive egen musikk
– Og så ble det EP?

– Ja, trikset med å holde et band i gang er å sette seg mål. Det første målet var UKM og det var det, men etter hvert som vi begynte å lete etter flere spilleoppdrag, dukket plutselig målene opp av seg selv. Etter Hoven Droven snudde vi fokuset og vi begynte å skrive egen musikk. -Vi fikk fremført vår første egenskrevne låt, I Takt med Sola, på TM:Live 2019 og det satte i gang en indre motivasjon for å få lagd en EP.

Coveret til EP’en «I Takt med Sola» som du kan finne på Spotify

– Etter en lang pause med Covidrestriksjoner, fikk vi endelig komme sammen for å øve igjen, og målet var fortsatt det samme; vi skulle lage EP, fortsetter Eirik. Det ble en periode hvor vi skrev alle låtene akustisk, og dette tror jeg var avgjørende for at vi skulle lage en solid EP. Utover dette har vi øvd på sangene til vi kunne dem framlengs, baklengs og med en hånd på ryggen.  Og før Covid stengte ned samfunnet ble vi kontaktet av et studio i Trondheim, Autumnsongs Recording Studio, som ville ha oss i sitt studio hvis vi noen gang skulle spille inn. Dette var også med på å gi oss motivasjon til å jobbe hardere, for her hadde vi noen som driver et studio, som inviterte oss til seg. Og slik ble EP’en til.

Åpne for tolkning
– Hva ønsker dere å formidle med musikken?

– Det er litt vanskelig å svare på, og er vel egentlig mest opp til lytterne. Tekstene er åpne for tolkning, men de legger visse rammer for hva de vil formidle, men det er helt opp til lytterne om hva de knytter temaene opp til. Vi lager musikk hovedsakelig fordi det er gøy, og hvis vi kan spre noen gode budskap i samme slengen, klager vi ikke på det.

– Hvilke andre grupper/artister blir dere inspirerte av?

– Det er jo så mange forskjellige, men foruten Gåte og Hoven Droven, som er nok de to største for oss, blir vi også inspirert av band som Rammstein, Fiddler’s Green, Paddy and the Rats, Valkyrien Allstars, og Kaizers Orchestra, for å nevne noen.

Samles igjen når muligheten byr seg
– Hva er planene for bandet framover?

– Akkurat nå går veiene til litt ulike kanter for bandmedlemmene, da vi har to medlemmer som drar til militæret det neste året. Deretter skal vi studere på forskjellige steder, men vi håper at vi møtes igjen ganske snart, og kan fortsette med det vi har startet på. Vi skal prøve å holde motet oppe, og samles igjen når mulighetene byr seg. Vi har absolutt ikke gitt opp.

Det hadde vært så gøy å fått spille for et stort publikum igjen, samt få skrevet og spilt inn mer musikk. Selv om det er litt vanskelig å si hvordan ting blir med oss framover akkurat nå vil vi gjerne få muligheten til å spille på festival eller lignende, uten koronarestriksjoner, hvor vi bare kan slippe oss løs og spille den musikken vi selv har lagd, avslutter Eirik.

Foto: Børset Produksjon