Nye drikkevaner i avisa

melk1

Melk var ikke vanlig drikke i Arbeider-Avisas redaksjon i 1970.

Journalist-minner (8):

– Vi har sannelig fått nye drikkevaner her i huset, sa Arbeider-Avisas redaktør Eigil Gullvåg.

Det var våren 1970, og jeg hadde bak meg et par måneder som journalistlærling i avisa. Som vanlig var de fleste i redaksjonen samlet til lunsjpause inne på redaktørkontoret. Ca. klokka 11.30 fikk vi fersk avis fra trykkeriet i kjelleren, og da hadde vi en gjennomgang av dagens produkt – samtidig som vi satte til livs matpakker og innkjøpt spise fra kaféen i Folkets Hus i Trondheim.

Men tilbake til drikkevanene. Arbeider-Avisa, i likhet med mange andre aviser, hadde en historie der det ikke var uvanlig at mange av journalistene var temmelig «fuktige» – både på jobb og i fritida. Nå var den tida stort sett over i Arbeider-Avisa, men svart kaffe gikk ned i store mengder hver dag.

Slik var det også denne vårdagen jeg tenker på. Redaktøren, reportasjesjefen, redaksjonssekretæren, fotografen og journalistene satt der inne på Gullvågs kontor med breddfulle kaffekopper. Med to unntak: Unge Leraan fra Buvika satt der med en halvliter melk, og unge Johan Svendsen fra Orkanger hadde med seg en boks appelsinjuice.

Da redaktøren fikk bunken med ferske aviser på det store skrivebordet sitt, tok han som vanlig et overblikk over forsamlingen. Først så han på unge Leraan med melka, deretter satte han øynene i unge Svendsen med juicen. Med et smil og et nikk i retning av oss to, kom det: – Vi har sannelig fått nye drikkevaner her i huset.

Jørund Leraan