«Onsdagskveld på Rossvoll»

Klart for årets første Onsdagskveld på Rossvoll, onsdag 22. januar kl. 19.30, på Skaun rådhus.

Kveldens tema er norske utedoer, og vi får besøk av Roar Vingelsgaard, halve duoen bak denne boka, forteller Sissel Roer Hagen i en mail til skaunnytt.no.

 

Omtale sakset fra Tanum forlag:

En rikt illustrert historie om norske utedoer fra middelalderen fram til i dag.

Hva tørket man seg med før dopapirets tid? Hvorfor hang det kongebilder på utedoene? Hvordan var de ulike tradisjonene landet rundt? Og hvorfor varierte størrelsen på dohullene? Norske utedoer omhandler det seriøse og kuriøse.

På 1700-tallet tømte nattmenn doene i byene og ble frosset ut sosialt på grunn av det urene yrket. Utover på 1800-tallet ble hygiene viktigere og førte til flere doer. Før det gjorde befolkningen på landsbygda ofte fra seg utendørs. Utedoens historie belyser både sosialhistorie, kulturhistorie, sosiologi, psykologi, kjønnsroller og fremveksten av et moderne Norge. Norske utedoer løfter fram noe allment og hverdagslig og setter det inn i en større sammenheng.

Roar Vingelsgaard vil også fortelle historien fra minneboka «Uforglemmelige søster». Historien handler om tvillingsøstrene Ida og Thea Haavi fra Trysil. Thea emigrerte til Amerika i 1904.

Dette er sakset fra forordet:

Uforglemmelige søster er en historie om livet til tvillingsøstrene Ida og Thea Haavi fra Trysil. Ida var min bestemor. Da de vokste opp, delte de alle gleder, sorger og drømmer med hverandre. Thea fikk en enveisbillett til Amerika, og det skulle være begynnelsen på et eventyr. Men det ble like mye starten på et stort savn – savnet av den uforglemmelige søsteren.

Tradisjonen tro serveres kaffe og kringle på inngangsbilletten.

Annonse
Annonse