Sjetteklassinger med elgslakting på timeplanen

Sjetteklassingene syntes det var både spennende, interessant og samtidig litt ekkelt å få være med på elgslakt (Foto: Vigdis Tannvik)

Sjetteklassingene syntes det var både spennende, interessant og samtidig litt ekkelt å få være med på elgslakt (Foto: Vigdis Tannvik)

Onsdag fikk sjetteklassingene på Buvik skole være med på elgslakting på Belsås i Buvika. Målet var at elevene skulle få se og erfare hvor maten kommer fra, og at maten de spiser faktisk ikke blir laget i butikken.

Merk: Denne saken inneholder nærbilder av slakt nederst i artikkelen.

Kontaktlærer Eirik Haugnes forteller til SkaunNytt at elevene fikk mulighet til å se, ta på og bruke alle sansene i kontakt med dyret.

– Dette gir en helt annen virkelig-nær opplevelse enn kun å lese om elgens anatomi i ei bok, forteller Haugnes.

– Hva var det som gjorde at elevene fikk være med på elgslakting?

– Vi har ei mor på trinnet som heter Wenche Fremo. Hun er med i et jaktlag på Belsås i Buvika. Jeg er også jeger, så etter foreldremøtet på mandag ble vi stående og prate om jakt. Da kom vi inn på muligheten om at elevene kunne delta på elgslakting. Jeg ordnet med bussmulighet oppover, og så ventet vi bare på at Wenche skulle ta kontakt etter å ha skutt en elg. Onsdags morgen ca.kl.9.00 fikk vi melding om at de hadde skutt en elgokse. Bussen ble kontaktet og en time senere var vi på plass på Belsås.

Haugnes forteller at lærerne og elevene i ettertid pratet om «veien videre» for denne elgen; Slik som at den skal henge i 40 døgngrader for å mørnes, videre partering, før den til slutt kan stekes og spises.

Elevene syntes det var interessant å se på kula som var inne i elgen; før og etter. (Foto: Vigdis Tannvik)

Elevene syntes det var interessant å se på kula som var inne i elgen; før og etter. (Foto: Vigdis Tannvik)

Interessant og lærerikt
Hva synes elevene om erfaringen?

– Jeg tror de i utgangspunktet synes dette var en veldig interessant og lærerik opplevelse, sier Haugnes. I dag (torsdag) samlet vi elevene for å høre hvilke tanker og erfaringer de hadde gjort seg, og om hva de hadde lært. Da fikk vi kommentarer som:

«Det var en artig og spennende opplevelse». «Det var spennende å se hvordan maten blir til». «Det var rart å se på». «Mye blod». «Luktet ikke godt». «De som var der og slaktet var flink til å forklare underveis». «Vi fikk se hva som var inni og ta på dette». «Det var litt ekkelt å se på at de tok ut innvollene til elgen». «Vi fikk ta på hjertet». «Det var spesielt å ta på en elg». «Den var fortsatt varm etter den ble skutt». «Vi fikk hjelpe til med forskjellige ting, blant annet å flå skinnet». «Vi fikk vaske og kjenne på ulike deler av elgen, blant annet tunga, hjertet, testikler og føtter». «Elgen var en stor elgokse med 12 tagger». «Noen syntes synd på elgen». «Tunge innvoller». «Elgen var ca.like gammel som oss». «Bestefaren til en på trinnet hadde skutt elgen». «Interessant å se på kula som var inne i elgen; før og etter». «Geviret kjentes ut som plastikk».

Nedenfor kan du se en liten lysbildeframvisning fra slaktingen. Bildene er tatt av Vigdis Tannvik, assistent på Buvik skole.