Det var overskyet i Buvika onsdag, men på Buvik kafé skinte sola. Iallfall i overført betydning: «No skin det sol» var tittelen på konserten med Henning Sommerro og John Pål Inderberg.
Og det ble en variert og inspirerende musikkstund med hovedvekt på viser av Sommerros sambygding, Surnadals-dikteren Hans Hyldbakk. Begge aktørene krydret konserten med korte historier mellom musikkinnslagene.
Arrangementet startet med at leder i Buvik Penjonistforening, Astrid Hoel Riise, ønsket velkommen. Hun pekte på at foreningens eget lokale, Tangen, er for lite til et slikt arrangement – og at det derfor er svært positivt at Idun og Terje Kvernberg åpner kaféen for en slik konsert. Et slikt tiltak er positivt for lokalmiljøet i Buvika.
Konserten var godt besøkt. Det var mange pensjonister, men også en 5-årsgruppe fra en av barnehagene i Buvika. De ble forresten ønsket velkommen tilbake om 60 år for ny konsert.
Den flotte formiddagsstunda ble avsluttet med klassikeren «Vårsøg», framført med ypperlig sang av Henning Sommerro og utsøkt musikk av John Pål Inderberg.
Tekst og foto: Eivind Stende
* * * * * * * * * * * * * *
Fakta om aktørene
Henning Sommerro (født 3. mai 1952 i Surnadal) er en norsk komponist, musiker, sanger og professor. Sommerro vokste opp på gården Sommerro på Skei i Surnadal kommune. Han ble folkeeie i 1977 da han sammen med visegruppa Vårsøg hadde suksess med viseversjonen av Hans Hyldbakks dikt Vårsøg, på plata med samme navn.
John Pål Inderberg (født i Steinkjer 6. august 1950)) er en prisbelønt norsk baryton- og sopransaxofonist og professor ved Institutt for musikk, «jazzlinja» (NTNU). Han har vært samarbeidspartner med komponisten og organisten Henning Sommerro i over 20 år.
Hans Hyldbakk (8. mai 1898 – 18. august 2001) var en norsk dikter og bygdebokforfatter fra Surnadal på Nordmøre. Mange av diktene hans, som oftest er skrevet på nordmørsdialekt, ble viden kjent da Henning Sommerro satte musikk til dem og gjorde dem til hoveddelen av gruppen Vårsøgs repertoar. Spesielt kjent er diktene «Vårsøg» og «E slåttatæja»». Hyldbakk er også kjent under navnet Kleivakongen, da han bodde mesteparten av sitt liv i Kleiva over Surnadal sentrum.