Sterk historie

Jakob Margido Esp holdt et sterkt og personlig foredrag under Verdensdagen for psykisk helse i Skaun.

Jakob Margido Esp holdt et sterkt og personlig foredrag under Verdensdagen for psykisk helse i Skaun.

Det var en sterk og gripende historie som ble presentert for tilhørerne på Skaun rådhus under markeringen av Verdensdagen for psykisk helse på tirsdag.

Et trettitalls tilhørere hadde funnet veien til Skaun rådhus og fikk høre Jakob Margido sin åpne og personlig historie om hvordan han kom inn et «mørke» som gjorde at han mistet alt håp og nesten var i ferd med å avslutte sitt eget liv. Bare flaks og tilfeldigheter gjorde at han ble funnet tidsnok, og han fortalte om den lange og tunge veien tilbake til et meningsfylt liv med håp, og hvordan han etter hvert fant noe å glede seg over i livet.

Jakob Margido Esp forteller om hvordan han havnet i et mørke, og hvordan han fant veien tilbake til livet igjen.

Jakob Margido Esp forteller om hvordan han havnet i et mørke, og hvordan han fant veien tilbake til livet igjen.

Engler
«Noe å glede seg over» var også overskriften som Mental Helse hadde satt for Verdensdagen for psykisk helse 2017, og Jakob Margido fortalte om hvordan nettverket rundt ham og ikke minst et fantastisk og uselvisk helsepersonell hadde bidratt til hjelpe ham tilbake til livet igjen.

– Psykiatrien i Norge har nok sine svakheter, og alt er dessverre ikke like bra over alt, men jeg har vært så heldig å møte veldig kompetente og hjelpsomme mennesker innenfor psykiatrien. Mennesker som jeg rett og slett vil karakterisere som engler, sier Jakob Margido.

Stolt
Det var for rundt 26 år siden at Jakob Margido Esp gikk gjennom sin alvorlige livskrise, og i årene som fulgte gikk han åpent ut i media om det han hadde vært igjennom. Han valgte også å holde utallige foredrag rundt omkring, for å sette temaet psykisk helse på dagsorden.

– Da jeg ble intervjuet av Adresseavisen på begynnelsen av nittitallet om det jeg hadde gått igjennom, og fortalte åpent at jeg hadde vært innlagt på psykiatrisk sykehus, var det nesten ingen profilerte eller kjente folk i Norge som tidligere hadde stått fram med at de sliter psykisk, forteller Jakob Margido. Jeg var nok av en av de første «kjendiser» som gikk såpass åpent ut om dette temaet, og det er jeg faktisk litt stolt over.

Tabu
Jakob Margido sier at selv om det har blitt noe mer fokus og åpenhet rundt temaet psykisk helse de siste årene, så er det fremdeles et veldig tabu emne, og at det fremdeles er et veldig skyld- og skambelagt tema.

–  Jeg følte selv veldig på skyld og skam, forteller han. Samtidig så er dette en naturlig ting. Vi har alle en psyke, og alle mennesker har et bristepunkt.

Håp
Jakob Margido understreket at det finnes håp, og at det er viktig å søke hjelp når man har det som verst. Man blir lett gående med problemene for seg selv, og ønsker å holde det privat. Men det forsterker bare mørket. Åpenhet, dyktig helsepersonell, familie, kolleger og gode venner er alle viktige faktorer som kan være til stor hjelp for å kunne finne tilbake gleden i livet.

Etter foredraget ble det anledning til å stille spørsmål fra salen, og da var det ungdom og psykisk helse som fikk hovedfokus.

Ungdom
Jakob Margido forteller at han er spesielt opptatt av ungdom og situasjonen for dem. Han uttrykte bekymring for dagens unge generasjon som synes å slite mer psykisk nå enn tidligere  generasjoner.

– Jeg vet ikke helt hvorfor det er slik, det er sikkert mange grunner til det. Noe har nok med det å skulle være flink og feilfri gjøre. Det at man hele tiden skal prestere. Noe har kanskje med hvordan våre sosiale nettverk har utviklet seg. Vi må i hvert fall fortsette med å sette temaet psykisk helse på dagsorden, avslutter Jakob Margido.

Mental Helse Skaun
I tillegg til foredraget fra Jakob Margido spilte også Kristian Bøkseth klarinett ved åpningen og avslutningen av møtet, og i pausen var det loddsalg.

Kristian Bøkseth spilte klarinett.

Kristian Bøkseth spilte klarinett for publikum i rådhuset.

Det var Mental Helse Skaun som stod bak arrangementet på rådhuset, og leder Solveig Solem sier til SkaunNytt at hun synes det ble en fin markering av Verdensdagen.

– Det kom bra med folk, og vi er fornøyd med oppmøtet på en slik markering, sier hun. Det var også et veldig flott foredrag vi fikk høre i fra Jakob Margido.

(F.v) Siri Grøttjord (Reperesentant fra Frvilligsentralen som har sekretærfunksjon i Mental Helse Skaun) Eli Olise Frøseth (Styremedlem i Mental Helse Skaun), Jakob Margido Esp, Solveig Solem (Leder for Mental Helse Skaun) og Sissel Bøkseth (Kasserer for Mental Helse Skaun).

(F.v) Siri Grøttjord (Reperesentant fra Frvilligsentralen som har sekretærfunksjon i Mental Helse Skaun) Eli Olise Frøseth (Styremedlem i Mental Helse Skaun), Jakob Margido Esp, Solveig Solem (Leder for Mental Helse Skaun) og Sissel Bøkseth (Kasserer for Mental Helse Skaun).

Solem forteller også at Mental Helse Skaun gjerne vil ha flere medlemmer som kan støtte opp om arbeidet de driver lokalt her i Skaun, og at man bare må ta kontakt med dem.

Ønsker du å vite mer om arbeidet de driver, eller trenger noen å prate med, kan du nå dem på telefon: 908 17 958.

Klikk her for Mental Helse Skaun på Facebook