Stor interesse for lokalhistorie

Stor interesse for lokalhistorie på Viggja.

Det ble fullt hus i Viggjarheim da vikingtida, og middelalderen på Viggja, stod på menyen sist torsdag. Rundt 130 skauninger fant veien til forsamlingshuset, mange selvfølgelig fra Viggja, men også en god del folk i fra andre steder i Skaun.

Det var fascinerende å få høre om Viggjas plass i historien, i forhold storpolitiske og kirkelige anliggender i Norge og verden. Interessant var det også å få høre om arkeologiske funn fra Viggja, som tegner et lite bilde om hvordan hverdagslivet kan ha vært for nesten tusen år siden, både i Viggja og generelt i Trøndelag.

Talerne ble tatt godt i mot i Viggjarheim. (F.v) Konferansier Ellinor Bustad, forsker Øystein Ekroll, arkeolog Birgit Maixner og historiker Merete Røskaft.

Birgit Maixner tok for seg arkeologiske funn, samt Viggjas funksjon som stormannsgård og ankringsplass i vikingtiden.

Historiker Merete Røskaft tok for seg temaet «Sigurd og Øystein – om makt og posisjoner i middelalderens Trøndelag».

Forsker og spesialist på bygningsarkeologi Øystein Ekroll tok for seg ruinene som ble funnet under den gamle kirka på Viggja, og forklarte hvorfor han mener at det må ha stått et tårn der i middelalderen.

Etter foredragene ble det mulighet for å stille spørsmål til talerne, og særlig stein ruinene under Viggjakirka ble viet en del oppmerksomhet under spørsmålsrunden.

Over all forventing
Oddrun Husby og Arne Viggaklev i arbeidsgruppa for Viggja velforening, sier seg veldig fornøyd med arrangementet.

– Det er artig å se at så mange er opptatt av lokalhistorie, og tar seg tid til å komme på et slikt arrangement, sier Husby. Oppmøtet var over all forventning, og det ligger an til at vi satser på å få til flere slike arrangement framover.

Også Viggaklev er gledelig overrasket over den store interessen for arrangementet.

– Det er tydelig at vi har truffet en nerve, og at historiske funn, og beretninger i fra lokale steder i Skaun, er noe mange er opptatt av, sier Viggaklev.

Ellinor Bustad var konferansier for kvelden.

Kristin Lilleberg spilte for publikum.

Annonse
Annonse