Stilig 100-årsjubileum

aaaaaaaaamf-jon

Ordfører Jon P. Husby (t.h.) overrekker gave til leder Stig Løvseth i Møllearbeidernes Forening. Personaldirektør Roger Falch-Olsen i Norgesmøllene AS bivåner smilende. Foto: JØRUND LERAAN

Denne saken ble første gang publisert i juni 2012:

Det var både stilig og muntert da Møllearbeidernes Forening feiret sine 100 år i Allbrukshuset på Ilhaugen lørdag kveld.

En solid og velsmakende middag la et godt grunnlag for det som videre skjedde ut over kvelden og de første nattetimene: Blomkålsuppe, skinkestek og riskrem – levert av Buvik kafé. Toastmaster Øystein Syrstad ledet det hele med sikker hånd – og ikke minst tunge. Han ga også et kort resymé av jubileumsberetningen (skrevet av Jørund Leraan).

Underveis ble det selvsagt en del taler, som seg hør og bør ved et 100-årsjubileum. Den dramatiske streiken og drapet på fagforeningas sekretær Marius Folstad i 1913 ble nevnt i flere av talene. Nestleder i NNN, Anne Berit Aker Hansen, sa det slik: -Ingen annen fagforening i Norge har en så dramatisk historie som foreninga ved mølla i Buvika.
Aker Hansen tok også for seg situasjonen generelt i arbeidslivet i dag med økt brutalisering, mye innleie av arbeidskraft og økt bruk av vikarer- og hun understreket hvor viktig det er at arbeidstakerne organsierer seg.

Personaldirektør i Norgesmøllene AS, Roger Falch-Olsen beskrev forholdet mellom bedriften og fagforeninga med uttrykket gjensidig respekt. Han spådde en god framtid for bedriften i Buvika. – Plasseringen til mølla er svært gunstig, og sammen skal vi jobbe for at den skal eksistere i 100 år til, sa Falch-Olsen.

Ordfører Jon P. Husby pekte på at mølla i Buvika er verdens nordligste matmel-mølle. – Mølla er en god arbeidsplass der de ansatte gjør en stor innsats. Det er godt å vite at vi har en så god bedrift i kommunen, sa ordføreren som også understreket betydningen av å ta vare på matproduksjonen i Buvika og i Norge.

Det var også et flott kulturelt innslag under middagen: Ingrid Dyrnes Svendsen fra Orkdal (opprinnelig fra Brekka i Buvika) imponerte forsamlingen med sin vakre sangstemme, akkompagnert av medbrakt gitarspiller.

Og Norgesmøllenes plassjef i Buvika, Olav Handberg, takket behørig for maten.

Jørund Leraan