Vil ha midlertidig barnehage på Rena

Skaun kommune planlegger en midlertidig barnehage på Rena ved Husaby (Foto: Gunnar Reitan)

Skaun kommune utreder nå muligheten for å ta bruk eiendommen på Rena som en midlertidig barnehage, fram til skoleutbyggingen er ferdig på Venn.

Avisa ST (15.februar) forteller at innbyggerne på Venn i Skaun, i flere år har slitt med for knapp barnehagekapasitet, og at Hovedutvalget (HOKU) allerede i 2016 la fram forslag om å utvide kapasiteten med to nye avdelinger. Først sommeren 2018 ble rådmannen bedt om å utrede muligheten for å utvide kapasiteten tilsvarende to avdelinger, ved å få satt opp midlertidige brakker. Da hadde Venn 41 barnehageplasser, mens det potensielle behovet i fjor høst var 99.

Brakker
Avisa ST forteller videre at i budsjettetmøtet før jul ble rådmannen bedt om å komme tilbake med en sak til kommunestyret den 14. februar i år, med konkret forslag til løsning for å øke barnehagekapasiteten. I samme møte ble det satt av 800 000 kroner på 2019-budsjettet til formålet, og 300 000 kroner påfølgende år.

På siste kommunestyremøte la rådmannen fram forslag på å etablere to barnehageavdelinger, ved å plassere brakker på den eksisterende skoletomta på Venn. Kostnadene ble beregnet til 2 152 319 kroner i 2019, mens kostnadene de to påfølgende årene ble beregnet til henholdsvis 325 000 og 663 000 kroner.

Nedstemt
Forslaget ble imidlertid nedstemt, mot to stemmer fra henholdsvis Høyre og Fremskrittspartiet. Flertallsgruppen, som består av Senterpartiet, Arbeiderpartiet og Sosialistisk Venstreparti, foreslo i stedet å sette opp en midlertidig barnehageløsning på kommunens eiendom Rena, som ligger på Husaby, forteller Avisa ST.

– Vårt forslag var forankret i at vi mener det blir feil å sette opp en barnehagepaviljong på eksisterende skoletomt, med tanke på at skolen på Venn skal rives og bygges ut på sikt. Vi foreslo derfor å få økt barnehagekapasiteten ved å sette opp en midlertidig paviljong på Rena, for på den måten ikke komme i konflikt med framtidig skoleutbygging, forklarer ordfører Jon P. Husby (Sp).

Allerede infrastruktur
På spørsmål fra Avisa ST på hva det vil koste, svarer ordfører Jon P. Husby (Sp) at det vet de ikke, og at de derfor har bedt rådmannen komme tilbake med en sak så snart som mulig.

– Kostnadene må nok en god del ned, med tanke på hva vi har av midler tilgjengelig på budsjettet. Men jeg har tru på at vi skal klare det, ikke minst med tanke på at det allerede finnes infrastruktur som vann og kloakk på Rena, sier Husby, som samtidig uttaler at målet må være å få på plass ei løsning allerede til høsten.

Om Rena:

Eiendommen Rena er en kulturhistorisk plass som ble kjøpt opp av Skaun kommune i 2008. Det er blant annet stedet der Sigrid Undset satt og krev Husfrue som en del av romantrilogien Kristin Lavransdatter. Det har vært ulike synspunkter blant politikerne på hva eiendommen skal brukes til, og om den eventuelt skal selges.

Allerede i 2014 skrev SkaunNytt artikkelen: Uaktuelt med Rena-salg, hvor Skaun AP ved Siri Grøttjord utfordret ordfører Jon P. Husby på om forpliktelsene for eiendommen var overholdt, og om det ikke var på tide å vurdere salg av eiendommen.