Tekst/foto: Gunnar Reitan
Den tidligere ICA/Nærbutikken i Børsa får nytt liv som lokale for vekstbedriften Kapto
Det er full aktivitet på Kapto da SkaunNytt kommer på besøk, og man forstår fort at her har de det kanskje litt travelt akkurat nå. Tross travelheten blir man blir tatt godt og hjelpsomt i mot med en gang man kommer inn døra, og flere kommer bort for å forsikre seg om at man får hjelp.
Er det noen her som kan fortelle litt om flytteplanene til det gamle Nærbutikken/ICA bygget?
– Da bør du nok snakke med Lena for hun er sjef her, sier ei dame blidt og geleider meg innover i lokalet. Sett deg her og ta en kopp kaffe så kommer hun helt sikkert snart. Mens jeg venter kommer flere bort til meg og spør om jeg har alt jeg trenger, før de fortsetter med jobben de holder på med. Man kan ikke unngå å bli litt imponert over serviceinnstillingen og hjelpsomheten man blir møtt med. Det finnes helt sikkert bedrifter som har noe å lære av Kapto på det med å yte god kundebehandling tenker jeg med meg selv, mens jeg venter på Lena.
Ferdigbehandles i løpet av våren
Lena Thysnes har fungert som vikar for daglig leder (Ola Halgunset) siden januar, og hun bekrefter at Kapto har tatt over bygget. – Det er bare et skall som står der, og det skal nå pusses opp og renoveres til gangs, forteller hun. Men først trenger vi en dispensasjon fra arealplanen på Brubakken for å kunne ta det i bruk. Når dette er ferdigbehandlet politisk, vil vi også trenge å søke om bruksendring, noe som vi regner med skal være ferdigbehandlet i løpet av våren.
Ikke tilpasset deltakerne
Hvorfor vil dere flytte fra Naustmælen hvor dere er nå?
– Bygget vi har nå er ikke tilpasset til de deltakerne som vi har her. Vi har prøvd på flere måter å tilpasse bygget så godt vi kan, med blant annet handikaptoalett osv. Vi har hatt en kjempeprosess for å gjøre bygget bedre for brukerne, men ennå er det for trangt og uframkommelig her. Det er for eksempel en del oppgaver som må utføres i kjelleren, slik som pakking av frukt og bjørkepinner etc. Fordi vi ikke har heis så innebærer dette at ikke alle får være med på å prøve eller utføre forskjellige oppgaver. Dette gjelder for eksempel de som sitter i rullestol.
Får alt på et plan
Hva blir bedre med å flytte til nytt bygg?
– Det nye bygget er litt større enn det vi har nå, men det som er hovedpoenget er at vi får alt på et plan. Bygget skal bli universelt utformet, noe som vil gjøre det mye enklere å jobbe der. Det vi ser for oss er rett og slett at det nye bygget skal bli mer inkluderende for brukerne våre. Målet er at de skal få det bedre og føle seg trygg på jobb, samt få mulighet til variasjon i arbeidsoppgavene. Vi tenker også at det vil bli lettere for publikum å komme i kontakt med oss, i og med at vi kommer nærmere Børsa sentrum. Samtidig så er vi en del av helse og velferdstilbudet i kommunen, og med flyttingen kommer vi også nærmere brukerne.
Artikkelen fortsetter under bildet
Tosidig bedrift
Hva slags bedrift er Kapto?
– Vi er en tosidig bedrift. Først og fremst er vi en arbeidsplass som skal utvikle mennesker gjennom arbeid. Dette innebærer i utgangspunktet en individuell tilrettelagt prosess for hver enkelt person, hvor målet kan være å få bidra i et arbeidsfellesskap, eller arbeidstrening for å komme tilbake til ordinært arbeidsliv. I tillegg så er vi en bedrift som tilbyr forskjellige tjenester som er etterspurt av både private og bedrifter rundt omkring. Et eksempel er vårt tilbud om jobbfrukt, som var det Kapto opprinnelig startet med, hvor vi nå har fått anbudet på å levere økologisk frukt til hele NTNU i fra mai. Dette var kjempeviktig for oss. Vi leverer frukt til flere bedrifter rundt om i Trondheimsområdet, slik som for eksempel DNB.
Hvor mange brukere har dere?
– Vi har til sammen 24 plasser: 15 personer i varig tilrettelagt arbeid (VTA) og 5 i arbeidspraksis i skjermet virksomhet (APS), samt 4 kommunale plasser.
Stor leverandør av bjørkepinner
Hvilke andre tjenester tilbyr dere?
– Vi er er en stor leverandør av bjørkepinner til pinnekjøtt til flere dagligvarekjeder i Norge. I tillegg så har vi en søm-avdeling som reparerer båtkalesjer, partytelt osv.
Rådhuskafeen åpen for alle
Og så driver dere Rådhuskafeen?
– Det gjør vi. Hun som jobber på Rådhuskaffen er kokkeutdannet, så det er kvalitets mat som blir servert der. Det er noen som tror at kafeen bare er for dem som jobber i kommunen, så vi burde kanskje vært flinkere til å opplyse publikum om at Rådhuskafeen er åpen for alle.
Tror kommunen har forståelse
Helt til slutt, regner du med at det går i orden med de nødvendige godkjenninger for det nye bygget?
– Ja, jeg tror dette går bra. Vi eies jo av kommunen, og jeg tror de har stor forståelse for brukerne sine behov. Jeg må også få legge til at folk må gjerne komme innom nybygget for å se hva vi holder på med, og på hvordan det blir. Alle er hjertelig velkommen til oss.