Intens pc-spilling og minimalt med søvn

LAN i Skaun Samfunnshus -mars 2016 (11)

Sondre Meistad – Deltaker på LAN i Skaun 2016

Rundt 70 data og spill-entusiastiske ungdommer var samlet på LAN i Skaun Samfunnshus i helga.

SkaunNytt var innom samfunnshuset lørdag kveld, og møtte en hel gjeng med intenst fokuserte men samtidig noe halvtrøtte ungdommer.

I det man åpner ytterdøren møter man en vegg av tung og innestengt luft. Er man ikke forberedt må man hive litt etter pusten når man går inn. Det er den fascinerende og helt spesielle «LAN-luften» som man bare kan oppleve når man over lengre tid samler en hel gjeng med ungdommer i en sal fylt med elektronikk, kabler, glohete datamaskiner og susende pc-vifter.

Taklysene er slukket og det er i utgangspunktet helt mørkt. Flimrende pc-skjermer, blinkende diode-lys fra utallige datamaskiner, samt lysende mus og tastaturer i alle slags farger, skaper et magisk lysskjær som gir akkurat nok sikt til at man unngår (som regel) å snuble inn i saker og ting på golvet.

I  salen sitter en mengde ungdommer intenst opptatt ved hver sin datamaskin, tilsynelatende helt oppslukt, uten å ense omgivelsene rundt seg. Enkelte har på seg VR-briller, og er bokstavelig talt helt i sin egen unike verden. De fleste ungdommene sitter i grupper sammen med andre, mens noen få sitter alene. De som for øyeblikket ikke spiller selv, går litt rundt i lokalet og strekker på bena, tar seg en matbit, eller ser på andre spille. Det er forbausende stille, og det går fint an å snakke med lav stemme til hverandre.

LAN i Skaun Samfunnshus 2016

Fokusert pc-spilling under LAN i Skaun Samfunnshus

Vakter med refleksvest går rundt og hjelper til der det er behov for det. Noen av vaktene sitter også foran sin egen datamaskin og spiller. En av dem viser hjelpsomt vei til kjøkkenet hvor duften av stekte hamburgere klarer å overdøve «LAN-luften» i noen få sekunder. Bak disken finner vi blant annet Emma Linn Aunet, Marit Leonora Larsson og Ole Holm. Etter hvert kommer også flesteparten av de andre vaktene innom for fotografering. Noen kanskje litt trøttere enn andre.

Artikkelen fortsetter under bildet

LAN i Skaun Samfunnshus -mars 2016 (1)

(F.fv) Ole Aleksander Aunet, Liam Vuttudal, Ole Holm (B.fv) Tor Anders Jacobsen Fiskvik, Simen Hammertrø, Robin Hove, Emma Linn Aunet, Marit Leonora Larsson

Hvem er det som står bak LAN arrangementet?

– Dette er et samarbeid mellom Klubb 1 og Skaun Samfunnshus, forteller Emma Linn.

Hvor mange ungdommer er det som er samlet her i helga?

– Både i går og i dag har vi hatt nesten 70 deltakere, men ut i fra antall påmeldte hadde vi forventet rundt 40 stykker, sier Emma Linn. Hos oss er det mulig å kjøpe helgepass, dagspass eller bare være besøkende for noen timer. Enkelte av de som i utgangspunktet hadde dagspass, trivdes så godt at de ville være her hele helga i stedet, og vi er kjempefornøyde med at så mange ønsket å være med på LAN i år!

Ole har nettopp laget ferdig en hamburger som skal leveres til en av spillerne inne i lokalet.

– Hvem er det som skal ha denne da, spør han.

Emma Linn forklarer at de bringer maten til plassen hvor spillerne sitter. – Da blir det ikke så mye kø ved kjøkkenet, og så får de mer tid til å spille.

Har dere vært våkne lenge?

– Nei, vi jobber på skift her og er ikke her som deltakere, forteller Emma Linn.

– Jeg kom hit for bare noen timer siden, skyter Marit Leonora inn.

Tor Anders Jacobsen Fiskvik - Vakt og teknisk ansvarlig på LAN (Foto: Gunnar Reitan)

Tor Anders Jacobsen Fiskvik – Vakt og teknisk ansvarlig på LAN

Mens vi prater kommer Tor Anders Jacobsen Fiskvik til kjøkkenet. Han er vakt og en av de teknisk ansvarlige på LAN.

Hvor mange år har du være med på LAN?

– Jeg har vært med på LAN i 12 år nå, og det er kjempeartig å se at det blir fler og fler deltakere for hvert år som går, forteller han.

Hva er det LAN egentlig går ut på?

LAN er et arrangement som varer fra fredag til søndag. Folk møtes hovedsaklig for å spille dataspill med eller mot hverandre, men det er også en stor sosial bit i dette, hvor vi møtes og prater sammen. I tillegg så gjør vi en del andre ting enn bare dataspilling også. Vi spiller for eksempel biljard, dart og kort med hverandre.

Hva slags dataspill er det som spilles mest?

– Det er litt forskjellig, men noen av de mest populære er spill som foreksempel Counter-Strike og Call of Duty.

Hvordan er det tekniske oppsettet her på samfunnshuset?

– Vi har ei internett-linje på 80 Mbit/s inn og 30 Mbit/s ut, og en egen server med 48 porter, forteller han. Vi har også fått satt opp en strømkurs på 32 Ampere.

Er ikke 80/30 linje litt lite for så mange deltakere?

– Jo, det er absolutt på grensen av hva vi må ha, og blir det flere deltakere, så vil det i hvert fall bli for lite. Vi har søkt kommunen om å få koblet oss opp til en fiberkabel inn til samfunnshuset, og det håper vi går i orden innen neste LAN, men da må vi grave over veien her, og det må godkjennes.

Har du fått sovet noe i helga da?

– ja, jeg tror jeg kanskje har sovet rundt en halvtime eller deromkring, sier han med et småtrøtt smil.

Tor Anders forteller at de har en sovesal i kjelleren hvor man kan legge seg nedpå litt hvis man ønsker det. – Men det er ikke så veldig mange som bruker sovesalen, og de som gjør det sover ikke særlig lenge av gangen.

LAN i Skaun Samfunnshus -mars 2016 (3)

Sovesalen i kjelleren – Vi tente lyset i et par sekunder for å få tatt bilde

Vi tar en liten rask spørrerunde blant deltakerne, og de forteller at de har sovet alt i fra ingenting til maks et par – tre timer på snart to døgn.

Men det er bare slik LAN skal være.

Bildeserie fra LAN i Skaun: