Flere og flere flagger sin mening

Tekst/foto: Gunnar Reitan

Jon Lyngstad-Folkemøte-Venn2016

Jon Lyngstad i Skaun Artikailleri

Tullete å forhandle om å flytte Artikailleriet til Melhus

Artikaill Jon Lyngstad var en av de rundt hundre Skauningene som troppet opp på Venn oppvekstsenter for å delta på folkemøtet om kommunereformen i går. Dette var det andre folkemøtet (av tre) om kommunereformen i Skaun.

Lyngstad sier til SkaunNytt at han fikk en del nyttig informasjon ut av møtet, men at det ikke kom fram argumenter som endret den oppfatningen han hadde gjort seg opp i forkant.

Består seg godt som egen kommune
Så det ble ikke sagt noe på møtet som fikk deg til å endre syn?

– Nei, det var faktisk ikke det. Jeg har hele tiden tenkt at Skaun består seg veldig godt som egen kommune. Nå skal vi jo tenke 20-40 år fram i tid, men den befolkningsveksten som Skaun opplever i dag, den kommer til å fortsette.

Det ble også snakket om trusler om å miste tilskudd og utviklingsstøtte med mer, men som det ble sagt på møtet, så kan dette bildet endre seg allerede ved neste budsjettforhandling, og da kan ting bli snudd helt på hodet, eller fortsette som før.

Helt tullete
Under intervjuet passerer Bjørn Hammer fra Buviklista forbi, og Lyngstad benytter anledningen til å påpeke at «det er helt tullete å forhandle om å flytte Skaun Artikailleri til Melhus». Hammer svarer at han regner med det blir noen gode innspill om kommunereformen på neste revy, og at han gjerne vil komme for å se på.

Har savnet informasjon
Hvordan opplever du at politikerne har opptrådt i tiden fram til folkemøtene? Har du fått nok informasjon?

– Nei, jeg synes ikke jeg har ikke fått det, sier Lyngstad. Jeg har savnet informasjon, og synes vel det egentlig har vært veldig dårlig med informasjon til innbyggerne i Skaun. Jeg har gått rundt og tenk litt med meg selv; skal tro hvordan det skal det bli det her, med de ulike alternativene.

Alt for kort tid
Hva synes du kunne vært gjort annerledes?

– Jeg synes de kunne informert oss over en lengre tid, slik at vi hadde rukket å få fordøyd all informasjonen. Det blir alt for kort tid. Nå er det jo bare 14 dager igjen, så nå må vi skynde oss med å gjøre oss opp en mening. Dette er jo en stor sak som er veldig utslagsgivende for hvordan framtida blir. Så det blir egentlig helt feil at man har måttet vente og vente på informasjon.

For tungt å lese
Skaun kommune har jo lagt alle utredningene og avtalene ut på websiden sin, har du lest dem?

– Nei, det har jeg ikke gjort. Det blir alt for tungt å lese. Det er jo selvfølgelig opp til hver enkelt om de ønsker å lese igjennom alt, men det er veldig mye informasjon, nesten tre hundre sider, og for folk flest må det være en enkel informasjon fra munn til øre. Når du har lest nesten 300 sider fullstappet med tall og kalkyler så er du kanskje like blank når du ferdig med å lese igjennom dem.

Nesten fullt hus på Venn oppvekstsenter

Nesten fullt hus på Venn oppvekstsenter

Rådmannen innledet debatten
Som innledning til debatten informerte Rådmannen i Skaun, Jan-Yngvar Kiel kort om bakgrunnen for kommunereformen, og litt om de mulige konsekvensene for de ulike alternativene.

Større avstand
Til tross for at det å slå seg sammen med andre kommuner tallmessig vil kunne slå bedre ut for Skaun, grunnet ekstra overføringer fra staten, mener Jon P. Husby at de som ønsker sammenslåing overdriver hvor ille det vil være å bestå som egen kommune. Som en kommune med stadig befolkningsvekst og god kontroll over økonomien, er vi godt rustet til å møte framtida som egen kommune sier han.

Husby påpeker også at det vil bli større avstand til beslutningstakerne, og  at det vil bli færre Skauninger i posisjoner som får være med og bestemme hvordan ting skal gjøres i Skaun.

Folkemøte-Venn2016-4

Rådmannen i Skaun, Jan-Yngvar Kiel informerte om de ulike alternativene

Flere gode spørsmål
Ordstyrer Øystein Syrstad gjorde en utmerket jobb med å lede publikum og panelet gjennom folkemøtet. Syrstad stilte flere gode og direkte spørsmål til panelet, og det kom også mange gjennomtenkte spørsmål og innspill i fra salen.

Folkemøte-Venn2016-6

Ordstyrer på folkemøtet – Øystein Syrstad

Panelet bestod av Bjørn Hammer (Bl), Espen Tørset (SV), Jon P. Husby (Sp), Siri Grøttjord (Ap), Erik Fenstdad (H) og Roy Michelsen (FrP).

Uenig med eget parti
Lederen for Skaun Arbeiderparti, Siri Grøttjord, flagget på folkemøtet at hun er uenig med sitt eget parti i synet på kommunesammenslåing. Skaun Arbeiderparti hadde på forrige folkemøte flagget at de vil ha en sammenslåing med Melhus, mens Grøttjord sier at hun personlig helst ser at Skaun består som egen kommune.

Folkemøte-Venn2016-5

(f.v) Bjørn Hammer (Bl), Espen Tørset (SV), Jon P. Husby (Sp), Siri Grøttjord (Ap), Erik Fenstdad (H) og Roy Michelsen (FrP)

Mener Skaun kan bli delt
På slutten av folkemøtet antydet Erik Fenstad at det er mulig Skaun kommune kan bli delt i neste runde, litt avhengig av valgresultatet. Han fortalte at det vil komme en oversikt over hvor mange som har stemt på hvilket alternativ i de ulike valgkrestene. Det betyr for eksempel at man vil få en oversikt over hvor mange som stemte på Ordalsalternativet på Viggja, eller hvor mange som stemte for Melhusalternativet i Børsa osv.

Fenstad mente at dersom for eksempel en stor majoritet i Buvika stemmer på Melhusalternativet, så kan dette medføre at man må vurdere om man skal skille ut Buvika til Melhus. Dette møtte store protester i fra flere i panelet som påpekte at dette ikke er utredet, og at det er et alternativ som ikke er på bordet i det hele tatt. Husby fortalte at han nylig hadde snakket med fylkesmannen som gav klart signal om at valgresultatet og kommunens endelig anbefaling vil bli respektert.

Sammenslåing med tvang
Også tvangs-sammenslåing ble nevnt på folkemøtet, og regjeringen sentralt har åpnet opp for muligheten til å kunne overstyre de enkeltes kommunenes egne valg, samt fylkesmannens anbefaling. Til syvende og sist kan derfor både folkeavstemningen og lokalpolitikernes mening vise seg å ikke ha noen betydning for det endelig resultatet for kommunestrukturen.

Jon P. Husby avsluttet møtet med å si at han synes det er helt feil framgangsmåte å skulle tvinge kommuner sammen slik regjeringen har lagt opp til, med både med økonomiske sanksjoner og trusler om tvang. Kommunesammenslåing må begynne nedenfra, og springe ut i fra frivillighet og eget ønske om samarbeid understreket han.

Glimt fra debatten (notater):

Siri Grøttjord åpnet debatten med å si at det ikke finnes noe fasit svar med to streker under. Hun påpeker at Skaun har en god økonomi og at nærdemokrati er viktig. Påpekte at det også er fordeler med å være et lite og tett fagmiljø. Frykter at tjenestilbudet for innbyggerne kan bli dårligere enn i dag ved sammenslåing, og at det sannsynligvis ikke er så mye å hente på å slå oss sammen med Melhus, som tilhengerne mener. På Orkdalssiden blir det lange avstander og vi mister den nære tilknyttingen til beslutningstakere. Grøttjord sier også at i framtida så vil satsing på landbruk bli enda viktigere enn før, og at dette vil kunne forvaltes best ved å bestå som egen kommune.

Espen Tørset påpekte at han frykter sentralisering, og at Skaun vil bli en utkant dersom vi slår oss sammen i den ene eller andre retningen. Han påpekte også lang vei til beslutningstakere, og at Skaun vil komme til å miste nærdemokratiet. Han sa også at en god del av de oppgavene som kommunesammenslåing er ment å løse, fint kan løses på andre måter, for eksempel ved at man leier inn konsulenter eller fagfolk dersom det trengs, og ved ulike former for interkommunalt samarbeid.

Bjørn Hammer poengterte at han helst hadde sett for seg en sammenslåing med bare Orkanger, men at å slå seg sammen med fem kommuner på Orkdalssiden ikke er aktuelt for Buviklista. Det blir lang vei fra den ene enden av kommune til den andre, og kommunene er ganske forskjellige. Å slå seg sammen med Melhus er nødvendig for å kunne være en robust kommune som er i stand til å møte framtidas utfordringer, særlig med tanke tjenestetilbud og eldrebølgen.

Erik Fenstad sier mye av det samme som Hammer, at det beste for Skaun vil være å gå sammen med Melhus, men at Orkdalsalternativet er bedre enn å stå alene. Han vektla stordriftsfordeler, og at det på sikt vil gi bedre økonomi og tjenestetilbud for innbyggerne. Påpekte kommende utfordringer på økonomisiden som f.eks utbygging av ny ungdomsskole og at vi får stadig flere eldre. La også vekt på at kommunene får stadig flere oppgaver å løse, og at vi blant annet trenger større fagmiljø for å kunne møte de kommende utfordringer.

Roy Michelsen sier at stordriftsfordeler og større fagmiljø er viktig for framtida. Mener at det kan bli vanskelig for Skaun å håndtere de kommende utfordringene alene. Michelsen fortalte at det er noe uenighet innad i partiet om hvilket alternativ som er best av Melhus eller Orkdalsalternativet, men at det stort sett er enighet om at det er nødvendig med kommunesammenslåing i en eller annen retning. Mener Melhus er det beste alternativet.

Jon. P Husby blir presset av ordstyrer til å litt motvillig fortelle hvilke av de to andre alternativene, foruten å bestå som egen kommune, han mener er best. Da er det Orkdalsalternativet han foretrekker av de to. RETTELSE: Husby sier at han ville gått for Orkdal dersom det hadde vært mulig å slå seg sammen med Orkdal alene – uten de andre kommunene i Orkdalsalternativet. Men dersom han måtte velge mellom Melhus eller Orkdalsalternativet slik alternativene er pr i dag, mener han at Orkdalsalternativet er dårligst (Ref: Avisa ST).  Husby poengterer at det vil fremdeles være muligheter for interkommunalt samarbeid, selv om dette kanskje kan se litt annerledes ut enn i dag. Han mener også at nærdemokrati er viktig, og at framtida vil bli utfordrerne men overkommelig uansett hvilket valg vi ender på til slutt.

Det tredje og siste folkemøtet holdes i dag (onsdag) på kommunestyresalen i Skaun Rådhus klokka 19.00.

Direktesending fra folkemøtet
Så vidt SkaunNytt erfarer skal folkemøtet på rådhuset i Børsa sendes direkte via internett, med mulighet for å kunne avspille opptaket i etterkant.

Klikk her for å komme til Skaun kommune TV

Offentliggjorte utredninger/avtaler (Oppdatert 23.mai på SkaunNytt)
Felles utredning for Orkdal og sluttrapport fra Agenda Kaupang m.m. For å lese dem klikk på linkene nedenfor:
Utredning for Orkdalsalternativet
Signert intensjonsavtale Orkdalsregionen
Sluttrapport og vedlegg Agenda Kaupang
Avtale om mulig sammenslutning mellom Melhus og Skaun