Flott og innholdsrik festivalhelg

Kulturfestivalen Kristin på Husaby traff både med arrangementene og været i helga. Med fulle hus på flere av arrangementene og tettpakket med folk på markedet lørdag og søndag, må man kunne kalle festivalen for en suksess.

Styreleder for Kristin på Husaby, Eirik Hoff, sier at han er veldig godt fornøyd med gjennomføringen av festivalen. Både besøkstallene, og stort sett gode tilbakemeldinger fra publikum, forteller at de har funnet en bra variasjon med aktivitetene.

– På noen av arrangementene kunne det gjerne kommet enda mer folk, men også de aktivitetene som ikke dro fulle hus ble likevel godt besøkt, sier Hoff.

Styreleder for Kristin på Husaby, Eirik Hoff, under åpningen av Kristin på Husaby.

– Årets mål var å gi publikum variasjon og kvalitet. Festivalens hovedoppgave er å tilby god musikk, god litteratur og ikke minst god barneunderholdning. Programmet spenner fra ungt til gammelt, fra nært til fjernt, fra musikk til litteratur, sier Hoff.

Han skryter samtidig av alle de frivillige som har lagt ned en enorm mengde arbeid for å få festivalen i havn.

– Jeg er stolt og imponert over alt de har fått til, sier han. Det er mye planlegging og arbeidsinnsats som ligger i forkant av et så stort arrangement som Kristin på Huasby er.

Som alltid er det ting som kan gjøres bedre eller annerledes, og det er lærdom å ta med seg til neste års Kristin på Husaby. For det blir det, ifølge Hoff.

Åpningsforestillingen
Kransen og Kronen framført av Tema Teater ga kulturfestivalen en solid start, og sørget for at publikum fikk et gjensyn med Sigrid Undset og hennes  romanfigur Kristin Lavransdatter. Nobelprisvinnerne i litteratur, Ibsen, Hamsun og Undset blir i denne forestillingen hedret av skuespiller Gro Ann Uthaug og fiolinist Marieke Bettmann.

(f.v) Marieke Bettmann og Gro Ann Uthaug.

Fullt hus med Artikailleriet
Mange satte pris på å få et møte med Skaun Artkailleri igjen. Når Jon Lyngstad og Ole Magnar Morken får besøk av Sjøla (Aashild Grønning) – ja da blir det mye moro. Utsolgt forestilling beviser at Artikailleriet settes stor pris på.

(f.v) Ole Magnar Morken, Aashild Grønning og Jon Lyngstad (foto: Kulturfestivalen på Husaby).

Markedet på venn
Det er ingen tvil om at det er markedet som skaper festivalfølelsen og folkelivet, og som laget en flott ramme rundt Kristindagene. Og når man attpåtil får «Kristinvær» som bestilt, blir stemningen på markedet høy. Markedet representerer noe for en hver smak. Mat, salgsboder, utstillinger, underholdning og flere ulike sceneinnslag. Det er vanskelig å trekke frem èn ting, når det skjer så mye på noen få timer. Nederst i artikkelen finner du et bildegalleri med glimt fra markedet.

Niklas Snefuglli Hansen (14) fra Buvika, åpnet markedet med flott pianomusikk.

Publikum hyllet brudeparet
Brudeparet Karin Klefstad og Kenneth Bye Aalmo ble viet på Husaby og ankom markedet med hest, og med selveste ordføreren som kusk. Å ha markedet på Venn som bakgrunnsteppe på bryllupsfesten må ha vært en spesiell opplevelse. De ble også varmt mottatt av folkemengden, som syntes det var stor stas å få være med på å feire brudeparet på denne måten.

Ordfører Jon P. Husby var kusk for brudeparet Karin Klefstad og Kenneth Bye Aalmo.

Eventyrstund for barna
Ann Helen Bergsland Mørk
fra Skaun folkebibliotek holdt fire eventyrstunder i lavvoen på Venn barnehage, med to eventyrstunder på lørdag og to på søndag. Den første ble holdt for de minste barna (ca. 2-6 år) og den siste for de litt større (ca. 6-10 år).

Ann Helen Bergsland Mørk med eventrystund for barna (foto: Peter Mørk)

– Det var et populært tilbud som fikk mye besøk begge dagene, sier Bergsland Mørk. Barna fikk spinne på et lykkehjul for å avgjøre hvilke eventyr jeg skulle fortelle og de minste barna fikk høre om Pannekaka, Bukken i erteåkeren, Tre små griser og Bjørnen og reven som hadde åker sammen. De større barna fikk høre om Sjuende far i huset, Prinsessen på erten, Keiserens nye klær og Tyrihans som fikk kongsdatteren til å le.

Foto: Peter Mørk

Vekterbytte
Tradisjon tro har markedet sin egen Vekter. Øystein Syrstad overtok i år stafettpinnen fra Jon Lyngstad. En rolle han kledde til fulle, og det vil overraske oss om ikke han får tilbud om den jobben også neste år. Så fremt ikke Lyngstad legger inn protest og vil ha jobben tilbake igjen da.

Avtroppende og påtroppende vekter: Jon Lyngstad og Øystein Syrstad.

Historielaget
I år var det Historielaget som hadde utstilling. Her ble det blant annet fortalt om og vist bilder fra næringslivet i gamle dager, samt salg av ulike bøker med Skaun-historie.

Noen av bildene som ble stilt ut av historielaget.

Morken, festivalens høydepunkt?

Ole Magnar Morken hadde laget forestillingen «Menneske og mennesket» på oppdrag for Kristin på Husaby. Med seg hadde han Eggkleiva mannskor, med musikere. Samspillet mellom Morkens imponerende monologer, fylt med alvor og humor, og mannskorets sang gjorde et mektig inntrykk.

Eggkleiva mannskor og Ole Magnar Morken i Skaun kirke

Med utgangspunkt i historien om Kristin Lavransdatter, tok Morken oss med på betraktninger om livet – og døden, som både førte til latter og stille ettertenksomhet. Vi får håpe at det kan bli mulig å få et gjensyn med denne oppsettingen, slik at enda flere får oppleve Morken på kanskje sitt aller beste.

Morken forteller at dette er første gang han opptrer på scenen med en blanding av tekst og musikk, slik som i Skaun kirka. Han synes selv at det gav en ekstra dimensjon å ha hele mannskoret i ryggen, og at det var en opplevelse som gav mersmak. Musikken underbygget monologen og motsatt, slik at begge deler ble forsterket.

Når Morken på slutten av forestillingen synger selv, sammen med mannskoret, går det kanskje an å tenke at Skaun har fått sin egen lokale utgave av Odd Børretzen? I videoen nedenfor fremfører Morken og Eggkleiva mannskor «Trøstesang» (komponert av Lars Martin Myhre).

VIDEO:

Trolldomsprosessene
Gjennom hele helga er Skaun kirke en av hovedarenaene for festivalen. På søndag ble det pilegrims- og Kristinmesse, med innslag av Sigrid Undset fortalt av Siv Øgaard Fossum.

Skaun kirke på Venn er en av hovedarenaene for aktivitetene til kulturfestivalen Kristin på Husaby.

Litt senere på søndagen ble det av forsker og forfatter Liv Helene Willumsen, fortalt om trolldomsprosessene i Finnmark på 1600 tallet. Dette som en forsmak på neste års oppsetning av Sønnøv Sønnøvseter.

Liv Helene Willumsen fortalte grusomme detaljer om vold, undertrykkelse og tortur under bølgen av trollmomsforfølgelse som foregikk i Finnmark og resten av Europa på 1600 tallet.

Musikkteaterstykket Sønnøv Sønnøvseter har blitt satt opp tre ganger tidligere (2003, 2004 og 2006) i Skaun kirke, og stykket handler om livet til Sønnøv som er søsteren til Lisbeth Nypan. Nypan er kjent for å være den siste heksa som ble brent i Trøndelag. På foredraget med Willumsen kom det imidlertid fram at Nypan faktisk ikke er den siste heksa som ble brent her i fylket. Fire år etter Nypans død i 1670 ble nemlig ei dame kjent som «Finn-Kirsten» brent på bålet som heks, på Steinberget i Trondheim.

Forsker og forfatter Liv Helene Willumsen med Elin Berge, leder for programkomiteen for Kristin på Husaby.

Tendens til rocke fot
Bare Fjas og Blågras holdt barneforestilling på Buvik skole med trioen Øyvind Smidt på vokal, fele, og mandolin, Hans Martin Storrøsten på gitar, og Andreas Dahle Aagård på banjo og bass. De spilte en del selvskrevet materiale og mange morsomme varianter av klassiske barnesanger i bluegrass-stil. Guttene briljerte på både fele, gitar, bass, mandolin og banjo, samt klokkeklar flerstemt sang.  De skapte god stemning i salen med tendens til rocke fot hos både store og små. Trioen har tidligere hatt en del turnévirksomhet på skoler, gjennom «Den kulturelle skolesekken», både i Trøndelag og ellers.

(f.v) Andreas Dahle Aagård , Øyvind Smidt og Hans Martin Storrøsten (foto: Audun Støren)

Fyller hele kirkerommet
Avslutningskonserten ble på tradisjonelt vis holdt i Børsa kirke. I år var det Unni Wilhelmsen som sammen med sine to musikervenner Johnsen og Myklebust sørget for en fin og verdig avslutning på kulturfestivalen. Wilhelmsen er en imponerende kunstner, som spiller og synger både egne og andres låter på en måte som fyller hele kirkerommet på sitt mest intense. Rett og slett en dame som får publikums fulle oppmerksomhet gjennom hele konserten.

Ronny Johnsen, Unni Wilhelmsen og Ole Jørn Myklebust.

Ikke bare synger hun fantastisk, hun kan jo snakke godt for seg også! Flere småmuntre og selvironiske historier underveis i konserten var med på å gi en god stemning i salen.

Unni Wilhelmsen ønsket å få publikum til å le. Og det klarte hun absolutt.

Vel gjennomført
Det er bare å gratulere med en flott og vel gjennomført kulturfestival for alle involverte og publikum med. En stor takk til alle som sørger for at vi som publikum kan få en hel helg fullspekket med kultur og underholdning for en hver smak.