Endelig klart for Kristin på Husaby igjen

Styreleder for Kulturfestivalen Kristin på Husaby, Eirik N. Hoff

Til helga arrangeres Kristin på Husaby, den årlige kulturfestivalen i Skaun. Forrige festival gikk av stabelen siste uka i juni 2019. Styreleder Eirik Hoff er glad for at det i år kan arrangeres kulturfestival igjen, selv om den måtte flyttes til andre helga i august.

Nå har nedtellingen starta, og alle brikkene skal falle på plass i løpet av uka.

– Jeg er stolt over at vi har klart å stable et godt program på banen, forholdene tatt i betraktning, sier en forventningsfull styreleder.

Husfrue 100 år
I år har kulturfestivalen satt fokus på romanen Husfrue av Sigrid Undset. Det er 100 år siden romanen kom ut, som andre bok i trilogien Kristin Lavransdatter. Mye av handlingen er lagt til Husaby i Skaun, gården til Erlend Nikulaussøn, der Kristin blir husfrue. Hallgerd Aune i programkomiteen og Elin Berge ved Skaun folkebibliotek, forteller dette om åpningsarrangementet i Skaun kirke på fredag 13. august kl. 19.00:

«Der blir det storstilt opning i Skaun kyrkje med ein kvartett frå TrondheimSolistene og litterære møte. Forfattaren og journalisten Sigrun Slapgard, som m.a.  har skrive biografien Dikterdronningen, vil i samtale med journalist Audhild Øye gi oss eit innblikk i liv og dikting til den store nobelprisvinnaren Sigrid Undset.

I «Eit døgn med Husfrue» legg vi opp til ei maratonlesing der unge og eldre kvinner deler på å lese frå boka. Her kan du ta deg ein tur innom kyrkja, sette deg ned og lytte, så lenge du vil. Det er gratis å gå inn»

Fra Kristin på Husaby i Skaun kirke 2019

Afterchurch
60-talls bandet The Sparrows inviterer til Afterchurch på Lykkja Kro fredag kveld. – Her blir det utallige klassiske hits fra Buvikas uforglemmelige helter, skriver Lykkja Kro om arrangementet. Billetter og bord bestilles direkte ved å kontakte Lykkja Kro i Buvika.

Åpningstale av ordfører Gunn I. Stokke
Markedet på Venn åpner lørdag kl. 11.00. Og den offisielle åpningen står ordfører Gunn I. Stokke for. Skaun musikkorps sørger for underholdning. Både lørdag og søndag er markedsplassen på Venn åpen fra kl. 11.00 – 16.00.

– Her vil du finne mange spennende utstillere av både godt håndverk og lokal mat, forteller Hoff. Kl. 13.00 blir det som vanlig eventyrstund i lavvoen ved barnehagen, både lørdag og søndag. Ellers kan nevnes at det vil være en historisk utstilling i gymsalen på Venn skole samt underholdning på utescene.

I år er gammelordføreren Jon P. Husby vekter, og vil sørge for at alt som skjer blir behørlig annonsert på markedsplassen.

Skaun Bil og MC veteranklubb
På markedsplassen stiller medlemmer av Skaun Bil og Mc veteranklubb med sine kjøretøy. Så her blir det noe for en hver smak.

De gamle kirkeruinene på Husaby
Ola Skauge skal holde et foredrag om Husaby kl. 13.00 på lørdag. Skauge har gjennom mange år vært guide i Skaun kirke. På Husaby i Skaun ligger et gårdsanlegg med gamle kirkeruiner. Her bodde i sin tid Einar Tambarskjelve. Det er lite igjen av den opprinnelige gården. Men på stedet kan man se omrisset av den gamle gardskirka som ble bygd ca. år 1040. Ruinene står igjen og viser hvor kirka har ligget. Ved siden av er det reist en bauta til minne om Einar Tambarskjelve. Husaby er kanskje mest kjent fra Sigrid Undsets roman om Kristin Lavransdatter. Romanfiguren Kristin bodde her sammen med sin husbond Erlend.

Pubaften
Lørdagen avsluttes med pubaften på markedsplassen. I år blir det gjensyn med bandet UFO. – Det ryktes at billettene til pubaften allerede er utsolgt, sier Hoff.

Ottesang og pilegrimsvandring
Søndagen starter tidlig med ottesang og pilegrimsvandring fra Kolbrandstad stavkirke i Melhus. Oppmøte kl. 07.30. Transport kan bestilles i infoboden på markedsplassen på lørdag. Pilegrimsgudstjeneste i Skaun kirke kl. 11.00 har blitt en fin tradisjon. I år ved Prost Øystein Flø.

Gratis barneforestilling
På utescenen søndag kl.14.00 vil bandet Meg & Kammeraten min, som består av Martin Hagfors og Erik Johannesen, holde konsert for barna. Meg & Kammeraten min er bandet foreldre og barn konkurrerer om å like. De er mer enn en gang sammenlignet med Knutsen & Ludvigsen – vi gleder oss til at de kommer til utescenen på Venn og Kristin på Husaby.

Avslutningskonsert i Børsa kirke
Årets kristindager avsluttes med konsert i Børsa kirke, søndag kl. 19.00 med Tom Roger Aadland og Tove Bøygard. Jord og hav. Bygd og by. Samfunnsengasjement og kjærlighet. Både Tove og Tom Roger tar med seg en høyrød himmel og en skjør klode inn i skrivestuene sine. En ting er sikkert: En konsert med disse to artistene er aldri en likegyldig opplevelse.

For mer info og program: kristinpahusaby.no